Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan, geçen hafta da resmi olmayan sonuçların açıklandığı devlet başkanlığı seçiminin ardından iki adayın da zafer ilan etmesi üzerine bölgeye giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı görüşmelerin ardından oyların tekrar sayılması kararını kabul ettirdi

John Kerry oyları  tekrar saydırtıyor

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan, geçen hafta da resmi olmayan sonuçların açıklandığı devlet başkanlığı seçiminin ardından iki adayın da zafer ilan etmesi üzerine bölgeye giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı görüşmelerin ardından oyların tekrar sayılması kararını kabul ettirdi. Bölgeye gider gitmez, ABD'nin destek verdiği bilinen devlet başkanı adayı Eşref Gani ile bir görüşme yapan John Kerry, dün her iki adayla kameraların karşısına çıktı. Seçimlerir ardından alevlenen hile tartışmaları sonrasında iki aday, Abdullah Abdullah ile Eşref Gani, basın toplantısında samimi pozlar vermekten çekinmedi.

Kerry, Afganistan Maliye Bakanı Eşref Gani ile eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah arasındaki devlet başkanlığı seçimlerinde her iki adayın da oyların tekrar sayılmasını kabul ettiklerini belirterek, "Her iki aday da sürecin yasallığı açısından güçlü sinyaller verdi. Her bir oy yeniden sayılacak" ifadelerini kullandı. Oyların sayılmasının birkaç haftayı bulabileceği belirtilirken tekrar sayma işlemi başkent Kabil'den başlanacak. Diğer kentlerdeki oy sandıkları ise ABD güçlerine bağlı helikopterlerle Kabil'e getirilecek. Her iki adayın görevlendirdiği isimlerin yanı sıra oy sayma işlemine uluslararası gözlemciler de eşlik edecek. İki aday da sonuçlara saygı gösterecekleri yönünde açıklamalarda bulundu. Bu arada halen Devlet Başkanlığı görevini yürüten Hamit Karzai'nin seçim sonuçları açıklanana kadar koltuğunda oturmaya devam edeceği de gelen haberler arasında yer alıyor.