John Milton’un Yitirilen Cennet’i raflara çıkıyor

Shakespeare’in ardından İngiliz edebiyatının üzerinde en çok konuşulan, tartışma yürütülen isimlerinden John Milton’un Yitirilen Cennet’i yarın raflardaki yerini alacak.

Yitirilen Cennet, Tanrı’ya isyan ederek onunla savaşa tutuşan, sonradan Şeytan adını alacak başmelek Lucifer ve onun isyanına katılmış olan meleklerin atıldığı Cehennem Çukuru'nda başlayan bir anlatı.

Yitirilen Cennet’in, asırlar içinde çok sayıda edebiyat, sanat ve popüler kültür ürünü üzerinde etkisi oldu. Gustave Doré, William Blake gibi isimler Kayıp Cennet’in izleklerini resme döktüler. Percy Bysshe Shelley, lirik dramı Zincirlerinden Kurtulmuş Prometheus’un (Prometheus Unbound) önsözünde, karakteri Prometheus’u oluştururken Milton’ın Şeytan’ından esinlendiğini belirtti. Mary Shelley’nin Frankenstein romanı Yitirilen Cennet’e yoğun değinmeler içerdi. Joseph Haydn’ın Yaratılış (Die Schöpfung) oratoryosunun librettosunda temel kaynaklardan biri Yitirilen Cennet’ti.

1970’lerin sonunda Polonyalı besteci Krzysztof Penderecki bu eser üzerine kurulu bir opera besteledi.

Dünya edebiyatının en önemli eserlerinden 512 sayfalık “Yitirilen Cennet”, Yiğit Yavuz’un çevirisi ve İthaki Yayınları etiketiyle satışa çıkacak.