Truss’ın istifasının ardından Muhafazakar Parti’de lider arayışı başladı. ‘Tersine Robin Hood’ lakaplı Sunak ve koltuğu ‘gönülsüz’ de olsa bırakan Johnson yarışın favorileri.

Johnson bumerangı

Dış Haberler

İngiltere tarihinin en kısa süre görevde kalan başbakanı Liz Truss’ın istifasıyla birlikte gözler Muhafazakar Parti'deki liderlik yarışında. Aynı zamanda İngiltere'nin yeni başbakanı da olacak yeni liderin kim olacağını belirleyecek sürecin önümüzdeki hafta sonuna dek tamamlanması bekleniyor. Truss'ın bir önceki seçimdeki rakipleri Rishi Sunak ve Penny Mordaunt yarışın favorileri arasında gösteriliyor. Eski Başbakan Boris Johnson'ın da Truss'un yerini almak için parti içerisindeki başbakanlık yarışına katılacağı öne sürüldü. Johnson’ın, Muhafazakar Parti'nin milletvekillerine “Partinin seçimde hezimete uğramasını önleyebilirim” dediği iddia edildi. Yeni lider 12 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti'nin 6 yıl içinde seçtiği 5’inci başkan ve başbakan olacak.

***

Rishi Sunak

Rishi Sunak, Boris Johnson’dan boşalan başbakanlık koltuğuna oturmak için bu yaz Muhafazakâr Parti liderliğine adaylığını koydu. Liz Truss’la birlikte son raunda kalan Sunak, liderlik yarışını 21 bin oy farkıyla kaybetti. Sunak’ın basına sızan bir video kaydında daha varlıklı kasabaların “hak ettikleri finansmanı” almalarını sağlamak için yıllar önce İsçi Partisi tarafından getirilmiş kamu finansman formüllerini değiştirerek fonları “yoksul kentsel alanlardan” daha varlıklı kasabalara yönlendirmeye başladığını söylediği için adı ‘Tersine Robin Hood’ kaldı. İşçi düşmanlığıyla biliniyor.

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt da Boris Johnson’ın görevi bırakmasının ardından başlayan Muhafazakâr Parti’nin liderliği yarışına katılmış, güçlü destek almayı da başarmış, ancak son ikiye kalamamıştı. Truss’a desteğini açıklaması sayesinde Avam Kamarası’nın liderliğine getirildi. Penny Mordaunt’a halihazırda dört Muhafazakâr Parti milletvekili desteğini açıklamış durumda.

Boris Johnson

Eski Muhafazakâr Parti lideri ve başbakan Boris Johnson da yeni lider arayışında konuşulan isimlerin başında geliyor. İstifaya giden süreçte karantina döneminde Başbakanlık Konutu’nda verilen partilerin görüntülerinin basına sızması, adı cinsel taciz iddialarına karışan Chris Pincher’ı partinin grup başkanvekilliğine ataması ve başka skandallar rol oynadı. Üç yıl süren başbakanlık döneminde kötü yönetimi nedeniyle istifa ederek ‘gönülsüz’ de olsa koltuğunu Truss’a bırakmıştı. Ancak yalnızca 45 gün dayanabilen Truss’ın ardından yine Johnsn’ın adı konuşulmaya başlandı. Johnson’a şimdiden desteğini açıklayan dört Muhafazakâr Parti vekili var.

Ben Wallace

Muhafazakâr Parti’nin önde gelen birçok ismi parti içinde görüş ayrılıklarına yol açarken Savunma Bakanı Ben Wallace vekillerin güven duyduğu bir isim olarak öne çıkıyor. Wallace’ın profili Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından kısa süre sonra İngiltere’nin Kiev’e silah ve askeri eğitim desteği vereceğini açıklamasıyla yükseldi. Johnson’ın istifasının ardından Wallace’ın da liderlik yarışına katılacağı tahminleri yapılmış, ancak Wallace Truss’ı desteklemeyi seçmişti.

Suella Braverman

İstifasıyla Truss’ın sonunu getiren İçişleri Bakanı Suella Braverman da yarışın içinde. Göçmenleri Ruanda’ya yollamanın "hayali" olduğunu söyleyen Braverman, sosyal konulardaki duruşuyla partinin sağ kanadının desteğini kazanmaya çalıştı.