İngiltere’de Başbakan Johnson’ın kötü yönetimi ve yalanları hükümeti sarstı. Başbakana güven duymadığını söyleyen 7’si bakan 38 kişi istifa etti. İngilizler başbakanlık önünde Johnson’ı protesto ederek istifasını istedi. Gazeteci Levent Özçağatay Johnson’ın koltuğundan edilebileceğini söyledi.

Johnson depremi
Başbakan Boris Johnson

Yaren ÇOLAK

İngiltere’de hükümet krizi derinleşirken Başbakan Boris Johnson'ın koltuğu sallanıyor. Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid'in ardından istifa furyası dün de devam etti. İlk olarak Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı Robin Walker ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Laura Trott da istifasını duyurdu. Ardından da Konut Bakanı Stuard Andrew ve İhracat Bakanı Mike Freer istifa etti. İstifalar gün boyunca devam etti. Son 24 saatte bakan, devlet bakanı, bakan yardımcısı ve özel sekreter düzeyinde istifa edenlerin sayısı 38'i buldu.

Hükümetin çöküşü olarak yorumlanan istifa dalgasının temelinde Johnson’ın keyfe keder kötü yönetimi ve yalanları var. Salgın döneminde halka yalan söyleyen İngiliz Başbakan’ın Muhafazakar Parti’nin Parlamento’daki Grup Yöneticisi Chris Pincher’i de hakkındaki taciz iddialarından haberdar olmasına rağmen hükümette görevlendirdiğini itiraf etmesi bardağı taşıran son damla oldu. Bakanlar ve üst düzey yetkililer peşpeşe görevlerini bıraktı.

KABİNE’DE GÜVEN YOK

Bakanların istifalarından hemen önce Johnson, Pincher’a verdiği görev nedeniyle özür dileyerek büyük pişmanlık duyduğunu dile getirdi. Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra görevinden istifa etmişti.

Bakanlar Javid ve Sunak yaptıkları açıklamada, artık vicdanen görevine devam edemeyeceklerini ve Johnson’a güven duymadıkları için istifa ettiklerini belirttiler.

Art arda gelen istifa depremi sonrası açıklamada bulunan Boris Johnson "Görevime devam edeceğim" dedi. Ancak Johnson’ın istifa etmediğini düşünmesinin ardından furya büyüdü.

johnson-depremi-1037948-1.

SUÇ ORTAKLARI

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın kabineden istifalarının ardından hükümetin çökmekte olduğunu söyledi. İki bakanı Johnson'ın "suç ortakları" olmakla suçlayan Starmer, "(Johnson) Kanunları çiğnediğinde, defalarca yalan söylediğinde, İngiliz halkının fedakarlıklarıyla alay ettiğinde onu desteklediler" ifadesini kullandı.

İki bakanın aylar önce istifa etmesi gerektiğini belirten Starmer, "İngiliz halkı aldanmayacak. Muhafazakar Parti bozuldu ve bir adamı değiştirmek bunu düzeltmez. Sadece gerçek bir hükümet değişikliği İngiltere'ye ihtiyaç duyduğu yeni başlangıcı sağlayabilir" dedi.

Gelecek birkaç hafta içinde bir seçim çağrısı yapılırsa, bunu destekleyip desteklemeyeceği sorulduğunda Starmer, "Evet. İngiltere için yeni bir başlangıca ihtiyacımız var. Bir hükümet değişikliğine ihtiyacımız var" yanıtını verdi.

BORIS BASKI ALTINDAYDI

Johnson’ın görevi bırakmayacağını açıklaması üzerine İngilizler başkent Londra’da Başbakanlık Ofisi 10 Numara önünde bir araya gelerek istifasını istedi.

Johnson, salgın sırasında karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle eleştiri ve istifa baskısı altındaydı. Bu partilerden biri nedeniyle para cezası da alan Johnson, partisinin vekilleri ve muhalefet tarafından yalan söylemekle suçlanmıştı. Lideri olduğu Muhafazakar Parti’nin 6 Haziran'daki güven oylamasını az farkla kazanmıştı.

***

DEĞERSİZ YALNIZLIK VE OLASI SENARYOLAR

Muhafazakâr Parti içinde derinleşen krize dikkat çeken Araştırmacı Gazeteci Levent Özçağatay, “İlk olarak maliye ve sağlık bakanları istifa etti. Bu iki bakan parti içinde çok saygı duyulan ve sevilen isimlerdi. Peşi sıra devam eden istifaların sayısı 31’e ulaştı” dedi.

İstifaların şimdi gerçekleşmesinin akıllara “Neden şimdi istifa ediyorlar?” sorusunu getirdiğinin altını çizen Özçağatay, buna ilişkin 2 senaryo olabileceğine dikkat çekti. Birincisi Johnson’ın daha kamuoyunun duymadığı ancak parti içinde bardağı taşıran son damla olarak algılanan yeni bir yolsuzluk iddiası olabileceği ikincisi bakanların kendi siyasi geleceklerini düşünen adımlar atması.

YALAN SARMALI

“Johnson’ın Pincher’la ilgili taciz iddialarından haberdar olmama ihtimali yok” diyen Özçağatay, Johnson’ın o dönemde dışişleri bakanı olduğuna dikkat çekti. Özçağatay, “Johnson’ın yalanlarıyla kapatmaya çalıştığı bir olay daha yakalandı. Yıllardır herkes tarafından Pincher’ın cinsel taciz olayları biliniyor. Yine iki erkek vekile cinsel tacizde bulunmuş. Vekillerden biri gündeme getirdi. Sonra Pincher görevinden istifa etti. Johnson yalan üstüne yalan söyleyerek olaydan sıyrılmaya çalıştı. Ancak yine yalanları gün yüzüne çıktı” diye konuştu.

Kabine’de ardı arkası kesilmeyen bu istifalara rağmen erken seçimin pek olası görünmediğini söyleyen Özçağatay, “Erken seçim olursa kaybederler bunu onlarda biliyor. Kamuoyu yoklamalarında Muhafazakar Parti’nin oy oranı çok düştü. Johnson’ın planı ise o koltuktan asla inmemek” dedi.

2 OLASI SENARYO

Önümüzdeki günlerde İngiltere için iki senaryo olduğunu belirten Özçağatay,

“1- Johnson, artık köşeye sıkıştığını kabul edip istifa eder.
2- Parti’nin prosedürü gereği güvensizlik oylaması yapılarak Johnson, koltuğundan indirilir.”

İkinci senaryonun daha gerçekçi olduğunu aktaran Özçağatay, ancak bunun için de parti tüzüğünde bazı değişiklikler gerektiğine dikkat çekti. Özçağatay, “Güvensizlik oylaması 6 Haziran’da yapıldı ve yalnızca yılda bir kez yapılabiliyor. Şimdi parti içinde bu maddenin değiştirilmesi ve Johnson’ın tekrar oylanması konuşuluyor” ifadelerini kullandı.