Joker'in kamera arkasına dair 10 şaşırtıcı bilgi

İzlenme rekorları kıran anti kahraman Joker filmi geçtiğimiz cuma günü beyaz perdede yerini aldı.

Joaquin Phoenix'in (44) başrolü üstlendiği Joker filmi, suç ve suçluyu övdüğü iddiasıyla eleştirilerin hedefinde yer alıyor. Yine de ilk haftasında dünya çapında 234 milyon dolarlık rekor hasılat yaptı. Ancak filmin izleyicileri bir sahnedeki skandalı ortaya çıkardı.

Web Tekno'dan Okan Candoğan, Joker filminin ne zorluklarla çekildiğine, kamera arkasında neler yaşandığına ve Joker karakterinin nasıl ortaya çıktığına 10 maddede derledi.

10. Joaquin Phoenix, Joker karakteri için ölüm diyetine girdi ve 23 kilo verdi:

Joker karakterinin cılız ve hastalıklı yapısına uyum sağlamak zorunda olan başrol oyuncusu Joaquin Phoenix, film için sıkı bir diyete girdi. The Master filminde de kilo vermesine yardımcı olan diyetisyeniyle birlikte çalışan oyuncu, nihayetinde Joker karakteriyle bir bütün olmak için 23 kilo vermeyi başardı. Ünlü oyuncu, çekimlerin ardından bu kiloların bir kısmını tekrar geri kazandı.

9. Joaquin Phoenix, geçmiş Joker karakterlerinden bağımsız bir karakter çıkarmayı hedefledi:

Phoenix’e göre onun ortaya koyduğu Joker karakteri, tamamen onların yaratıcılığıyla ortaya çıktı ve geçmiş Joker karakterlerinden rol çalınmadı. Phoenix’in bu konu hakkında Venedik Film Festivali’nde verdiği bir demeç de bulunuyor: “Bu, bizim yaratıcılığımız gibi hissettiren bir şeydi ve benim için gerçekten önemli olan şeydi.”

8. Phoenix, 2019 yapımı Joker’i daha iyi canlandırmak için sessiz sinema oyuncularını izledi ve onlardan ilham aldı:

Joaquin Phoenix’in Joker’i, hiç kimse tarafından eleştirilmiyor. Bunun nedeni ise dersine iyi çalışmış olması. Joker’le bir bütün olan ve hata yapmaya tahammülü olmayan Joaquin Phoenix, Joker’in bilindik hâllerini kusursuz canlandırmak için Buster Keaton ve Ray Bolger gibi usta isimlerin sessiz sinemalarını izledi ve onların hareketlerine çalıştı.

7. Joker filmi, esasında başarısız bir komedyeni anlatan Batman: Öldüren Şaka çizgi romanına dayanıyor:

Batman vs Joker’in en popüler çizgi romanı olan ve Joker filminin temellerini oluşturan Batman: Öldüren Şaka çizgi romanı, Alan Moore tarafından yazıldı ve ilk kez 1988 yılında yayınlandı. Bu çizgi romanın çizimlerini ise kapak çizimleri ile tanınan Brian Bolland yaptı.

6. Joker’e ilham olan bir başka sessiz sinema: The Man Who Laughs

Dilimize “Gülen Adam” olarak çevrilen ve Joker filminin temellerini oluşturan bu yapım, 1928 yapımı bir Amerikan sessiz romantik drama filmi olarak biliniyor. DC’nin de aynı isimde bir çizgi romanı bulunuyor ve bu çizgi roman, Batman ve Joker'in ilk ortaya çıkışını konu alıyor.

5. Joker’in palyaço makyajı, bilinçli olarak değiştirilmedi:

Joker, biraz ürpertici olmasına rağmen sıradan ve basit bir palyaço makyajına sahip. Makyaj sanatçısına göre Joker’in makyajını ne kadar basit ve ham tutarsanız, karakter o kadar yoğunlaşacak ve derinleşecektir.

4. Joker filminin senaryosu pek çok kez değişti ve dolayısıyla çoğu sahnede doğaçlama yapıldı:

Joker senaryosu, çekimden önceki günlerde pek çok kez değişti. Bu yüzden de oyuncuların karakterlerle bir bütün olması ve diyaloglarında doğaçlama yapmaları gerekti.

3. Yönetmen Todd Phillips’e göre Joker’in gülüşü acı verici olmalıydı:

Joker filmini izleyen herkesin aklına “Joker, komik olmayan şeylere neden böylesine acı kahkahalar atıyordu?” sorusu gelmiştir. Bunun yanıtı ise basit. Joker’in yönetmeni Todd Phillips, filmi çekmeden önce Joaquin Phoenix’e, Joker’in gülüşünü acı veren bir şey olarak gördüğünü söyledi. Sonuç olarak Phoenix, pek çok farklı gülüş üzerinde çalıştı, ardından kendi isteğiyle bir seçme düzenledi ve yönetmene tüm bu gülüşleri sundu.

2. Joker filminin çekimleri boyunca Rober DeNiro ve Phoenix birbirleriyle neredeyse hiç konuşmadı:

Aslında Robert DeNiro, Joker karakterine hayat veren Phoenix'in en sevdiği Amerikalı aktörlerden biri. Buna rağmen ikili, filmin çekimleri boyunca oldukça az diyalog kurdu. Bunun nedenlerinden biri ise ikilinin farklı tarzda ve farklı yapıda iş anlayışında olmalarından kaynaklanıyor.

1. Çekimlerde iki usta oyuncunun arasında gerginlik yaşandığı anlar oldu:

Joker’in çekimleri boyunca gerginliğin arttığı anlar da yaşanmadı değil. Bu gerginliğin ana sebebi ise DeNiro’nun iş anlayışı diyebiliriz. DeNiro’ya göre oyuncular, kendi sahnelerini okumadan önce okuma ve ezber yapmak zorundaydı. Phoenix’e göreyse bu durum tam tersi bir şekildeydi ve hiç okuma yapmak istemiyordu. Neyse ki ikisi de usta isimler ve nihayetinde bir orta yol bularak uzlaşmaya varabildi.