Jüpiter'e ulaşmak için 2011'de gönderilen Juno, Güneş Sistemi'nin en büyük uydusu olan Ganymede'yi görüntülemeyi başardı.

Juno, Jüpiter'in uydusu Ganymede'i görüntüledi: 20 yıl sonra ilk fotoğraf

NASA, Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter çevresindeki araştırmalarını sürdürüyor. Jüpiter'in en büyük uydusu Gaymede'nin 20 yılın ardından "yakın mesafeden" çekilen ilk fotoğrafları paylaşıldı.

NASA'nın Juno uzay aracı, Ganymede'nin 1000 kilometre yakınından geçti. Fotoğraflarda, kraterlerin yanı sıra yüzeydeki bazı uzun çizgiler görülebiliyor.

NTV'nin haberine göre; Bilim insanları bu çizgilerin teknonik hareketliliği gösterdiğini tahmin ediyor..Buzlarla kaplı Ganymede yarıçap olarak Merkür'den bile daha büyük.

Bu sebeple hem Jüpiter'in, hem de Güneş sisteminin en büyük uydusu olma özelliğine sahip.

Dev uydu, son olarak 2000 yılında Galileo uzay aracı tarafından yakından görüntülenmişti. Dünyadan 11 kat büyük ve 317 kat ağır olan Jüpiter'inse toplam 79 adet uydusu bulunuyor.

JUNO'NUN DİĞER KEŞİFLERİ

NASA'dan yapılan açıklamada, Jüpiter'in sırlarını araştırmak üzere gönderilen Juno uzay aracının, İo'nun güney kutbunda yeni bir ısı kaynağı saptadığı, bunun da muhtemel bir volkan olduğu belirtildi.

Juno'nun daha önce keşfedilmemiş volkanla ilgili verileri 16 Aralık 2017'de kızılötesi görüntüleyici (JIRAM) enstrümanını kullanarak İo'ya 470 bin kilometre uzaklıktayken elde ettiği ifade edildi.

juno-jupiter-in-uydusu-ganymede-i-goruntuledi-20-yil-sonra-ilk-fotograf-885734-1.