Yasakçı zihniyet, ülkenin asırlık eğitim kurumlarından Kabataş Erkek Lisesi’ni de vurdu. Lisenin 115 yıllık Geleneksel Pilav Günü organizasyonu mezunların elinden alındı. İddiaya göre gerekçe, müdür Bayrak'ın protesto endişesi.

Kabataş'ta tam 115 yıllık geleneğe müdür darbesi
Kabataş Erkek Lisesi'nde her yıl mezuniyet töreninde geleneksel yürüyüş yapılıyor. (Fotoğraf: MEB)

Umut SERDAROĞLU

Boğaziçi başta olmak üzere çok sayıda etkinlik ve mezuniyet töreni yasakçı anlayış yüzünden peş peşe iptal edilirken son haber İstanbul'un asırlık lisesi Kabataş Erkek Lisesi'nden geldi.

Kabataş Erkek Lisesi’ne iki yıl önce atanan müdür Muharrem Bayrak uygulamalarıyla öğrenci, veli ve mezunların tepkilerine neden oldu. Bayrak’ın lisede birçok etkinliği yasakladığı, okul yurtlarındaki cemaat toplantılarına göz yumduğu iddiaları tepkilere yol açtı.

Her yıl binlerce Kabataş mezunlarının buluştuğu Geleneksel Pilav Günü’nün bu yıl yapılan çağrısı adeta bu tepkileri görünür hale getirdi. Kabataş Erkek Liseliler Derneği hesabından yapılan çağrıda “Okulumuzda son 2 yılda gerçekleşen değerlerimizi ve kültürümüzü hedef alan iş ve olaylara karşı Pilav Günü’nde okul yönetimini protesto etme çağrısı yapmıştık” denildi. Açıklama şöyle devam etti: Eskiden olduğu gibi okulumuzda öğrenci kardeşlerimizle ve mezunlarımızla bir araya geldiğimiz düzenli etkinliklerimizin yeniden başlatılmasını ve bunu bir protokol haline getirilmesini talep ettik. Çözüm için KELEV Başkanı Ahmet Çağlar ile iletişime geçildiğinde ise konuyu kişiselleştirerek, derneğimiz ile görüşmeyi reddetti. Gelinen noktada görünen o ki; okul yönetimince yapılan Kabataş Erkek Lisesi kimliğini hedef alan sıradanlaştırma ve kültürsüzleştirme çalışmalarına; KELEV ve birlikte hareket ettikleri, sonradan türeyen dernekler, okulda kendilerine alan açılması karşılığında göz yummakta hatta okul yönetimini desteklemektedir. Bu aşamada çözümsüzlüğü seçenlere karşı demokratik eylem hakkımızı sonuna kadar kullanacağız.”

BirGün’e konuşan bir öğrenci velisi ise Muharrem Bayrak’ın okul yurtlarında cemaat sohbetlerine göz yumduğunu belirterek “Bu olay fotoğraflarla zaten belgelendi. Kabataş’ın en önemli geleneği pilav günleridir. Bu sene okul yönetimi, etkinliği mezunların elinden alarak kendilerinin düzenleyeceğini söyledi. Son dakikaya kadar gününe ilişkin bir bilgi paylaşılmadı” dedi.