Müsilaj sorunu, Marmara ve Karadeniz'in ardından Ege'de görülmeye başlandı. Soruna karşı ancak 3 ay sonra harekete geçen Çevre Bakanlığı, 8 Haziran'da deniz temizleme seferberliği başlatılacağını genelgeyle duyurdu.

Kâbus Karadeniz ve Ege’ye sıçradı

HABER MERKEZİ

YAKLAŞIK üç aydır Marmara Denizi'nde felakete yol açan müsilaj sorunu Karadeniz ve Ege'ye yayılıyor. Ordu'nun Fatsa ilçesinde, Karadeniz'de deniz salyası görüldü. Balıkçıların ihbarıyla belediye ekipleri, deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi. Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla azot ve fosfor kullanılıyor. Marmara kadar yakın zamanda böyle etki göstermez ama kirliliğe devam edersek 3, 5, 30 yıl sonra Karadeniz'de de karşı karşıya kalacağız” dedi.

Müsilajın Ege Denizi’ne de akmaya başladığı görüldü. Uzmanların, 15 metre kalınlığında bir kütle olarak Ege’ye hareket ettiğini açıkladığı müsilaj tabakası gökyüzünden görüntülendi. Denizin dibinde ve içindeki canlıları yok edeceği ifade edilen salyanın İzmir Körfezi’ne ulaşma ihtimali bulunuyor.

BAKANLIKTAN GEÇ GELEN ADIM

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizi Eylem Planı'nın uygulanmasına ilişkin 7 il valiliği ve belediye başkanlıkları ile ilgili bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşlarına genelge gönderdi. Genelgede 8 Haziran'da en büyük deniz temizliği seferberliği başlatılacağı, tüm çalışmaların bakanlık tarafından yürütüleceği, bu kapsamda İstanbul'da Koordinasyon ve Bilgilendirme Merkezi oluşturulacağı belirtildi.

DENİZ HIYARI AVI YASAKLANMALI

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Marmara'nın ardından Ege ve Karadeniz'e yayılan müsilaj sorununu Meclis gündemine taşıdı. Serter, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Müsilajı ortadan kaldırabilecek en önemli canlının "deniz hıyarı" olduğuna dikkat çeken CHP'li Serter, "Bugüne kadar deniz hıyarının talan edilmesini neden engellemediniz? Kirliliği yiyerek besleniyor, denizlerin çöpçüsü olarak adlandırılıyor. Koruma altına alınması ve avlanmasının yasaklanması hayati derecede önemli. Ege'ye doğru akmaya başlayan deniz salyası için acil önlem alınmalı" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, şu soruları yöneltti: Daha önce yasak olan deniz hıyarı avcılığına 2020 yılında yapılan değişiklikle neden izin verdiniz? Bugün geldiğimiz noktada, avlanmayı engellemek için attığınız bir adım var mı? Kilosunun 150 dolara satıldığı bilinen deniz hıyarından ne kadar ihraç edilmiştir.

***

Bulaşıcı hastalığa karşı uzmanlardan uyarı

Enfeksiyon ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, müsilaj sorunu görünen Marmara Denizi’ndeki kirliliğin bulaşıcı hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sünbül, “Bakteri, virüs, parazit gibi 30’dan fazla mikrop ve çeşitli kimyasallar kirli su ve yiyeceklerle alınıp insanlarda hastalığa neden olmakta. Özellikle mide ve bağırsakları etkileyen bu hastalıklar zaman zaman salgınlara yol açmakta. Kolera (Vibrio cholerae- cholera), bağırsak parazitleri, bulaşıcı sarılık (Hepatitis A virüs) ve tifo, gıda ve kirli su ile bulaşan başlıca hastalıkları oluşturmakta” diye konuştu.