Omicron varyantı Avrupa’da yayılıyor. Sağlık Bakanı Koca “Bizde yok” dese de uzmanlar Türkiye’de çok az varyant analizi yapıldığına dikkat çekiyor ve uyarıyor: Yeni önlemler almazsak aralık ve ocakta vakalar artacak.

Kâbus yayılıyor

HABER MERKEZİ

Dünya, koronavirüsün daha bulaşıcı olduğu tahmin edilen yeni varyantı Omicron nedeniyle alarmda. Ülkeler birbiri ardına varyantın ortaya çıktığı Güney Afrika ve komşularına seyahat kısıtlamaları getirirken, Avrupa’da Omicron vakaları hızla artıyor. Son olarak Almanya’nın Bavyera eyaletinde iki kişide Omicron görüldü. Bu kişilerin Münih Havalimanı’ndan geçen çarşamba günü Almanya’ya giriş yapan iki yolcu olduğu belirtildi. Hollanda’da ise Güney Afrika’dan gelen yaklaşık 600 yolcudan 61’inin pozitif olduğu tespit edildi. Bu vakaların 13'ünün Omicron varyantı olduğu anlaşıldı. Danimarka’da da iki Omicron vakası saptandı.


TÜRKİYE’DE YOK (MU?)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’de henüz Omicron vakası tespit edilmiş değil. Uzmanlar ise bu açıklamanın doğruluğundan şüpheli; çünkü Türkiye’de varyantlara ilişkin yeterince analiz yapılmıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Twitter’dan yaptığı açıklamada bu duruma dikkat çekti: “Yeni endişe verici Omicron varyantına ülkemizde henüz rastlanmadığı açıklandı; ancak Türkiye’de virüsün genetik analizi çok az sayıda yapılıyor. Örneğin Almanya’da olguların yüzde 1,9’unun (108 bin 836 analiz) genom analizi yapılmışken bu oran ülkemizde yalnızca yüzde 0,05 (4 bin 601 analiz).”

ARALIK VE OCAK UYARISI

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugol ise Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘endişe verici’ olarak tanımladığı B1.1.529 varyantının diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğunu belirterek, “Yeni önlemler almazsak yeni bir dalganın ülkemize gelme olasılığı çok yüksek. Aralık ve ocak aylarında çok büyük artış olabilir” uyarısı yaptı. Yeni varyantın aşılara, antikorlara ve ilaçlara daha dirençli olma olasılığına da dikkat çeken Kurugöl, DHA’ya yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Güney Afrika'da 100'lere kadar düşen vaka sayısı, 1 hafta içinde 3 binlere çıktı. Gerçekten de ilk bulgular kaygı verici. Elimizdeki silahlar belli. İlki aşı, diğerleri maske, mesafe ve el temizliği. Maske kullanımına daha çok önem vermeliyiz. Aşılanmalı, kurallara uymalıyız. Özellikle çocuk ve genç aşılanmasında gerideyiz. Birçok aşılı kişide de aradan geçen zaman nedeniyle koruyuculuk azaldı, bu kişilerin hatırlatma dozu olması gerekir. Ülkemizde salgın bitmiş havası var. Oysa salgın sürüyor, her gün 200’den fazla can yitiriyoruz.”

Güney Afrika ve komşu ülkelerden Türkiye’ye girişlerin durdurulması kararının doğru olduğunu belirten Kurugöl, “Bu ülkelerden son iki hafta içinde gelenlerin saptanıp test yapılarak karantinaya alınması gerekiyor” dedi.

SEMPTOMLARI FARKLI

Omicron’u ilk tespit eden hekim, yeni varyantın semptomlarını anlattı. Güney Afrika Doktorlar Birliği’nin başkanı olan Dr. Angelique Coetzee, İngiliz basınına verdiği demeçte, semptomların diğer varyantlarda görülenlerden farklı olduğunu söyledi. Dr. Coetzee, “Semptomlar hafif geçiyor. Fakat varyant aşı olmayanları ve yaşlıları çok etkileyebilir” diye konuştu.

18 Kasım’da dört kişilik bir aileye baktığını belirten Coetzee, “Semptomları daha önce tedavi ettiğim hastalardan çok farklıydı ve daha hafif geçiyordu. Aşırı yorgunluk ve halsizlikleri vardı” diye konuştu. Yaklaşık 20 hastası olduğunu dile getiren Coetzee, “Bunların çoğu genç erkekler. Yarısı, aşı olmayanlar. Omicron hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor; fakat bu hastalarda tat ve koku kaybı bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Hastalarının önceden bir sağlık sorunu olmadığını da söyleyen Dr. Coetzee, “Şeker ya da kalp hastaları, aşı olmayanlar ve yaşlılar için bu hastalığın etkileri çok daha farklı olabilir” uyarısında bulundu.

***

Aşılama dipte ama önlem yok

Birçok ülke hem yeni varyant hem de hızla artan vakalar nedeniyle önlemleri sıkılaştırıyor. Son olarak Kuzey Kıbrıs’ta en az çift doz aşı yaptırmayanların kapalı alanlara girmesi yasaklandı. Her gün 200’den fazla insanın öldüğü Türkiye ise bu konuda bir adım atmamakta kararlı görünüyor.

içinde bulunduğumuz kasım ayı, salgının başından bu yana en çok ölümün meydana geldiği aylardan biri oldu. 1 Kasım-27 Kasım arasında 5 bin 622 kişi, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Buna göre, her gün ortalama 208, her saat 9 kişi, aşısı olan bir hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Öte yandan günlük aşılama, kasımda daha da düştü. Son bir haftada (21 Kasım-27 Kasım) yapılan toplam aşı dozu sayısı yalnızca 786 bin 141. Günlük ortalama aşılama sayısı ise 112 bin 305 doz.

***

71 vatandaş ülkeye getirildi

THY, Omicron varyantı nedeniyle uçuşların durdurulduğu Güney Afrika’dan tahliye seferleriyle 71 Türkiye vatandaşını İstanbul’a getirdi. Yolcuların aşılı olma ya da son 180 günde hastalığı geçirme durumuna bakılmaksızın ücretlerini kendileri karşılamak kaydıyla valilikçe belirlenecek otellerde 14 gün süreyle karantinada kalacakları öğrenildi.