Türkiye’de insanları her şekilde öldürmeyi başarıyorlar. Kaçak içki nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 58 oldu. Uzmanlar, ölümlerin artacağı konusunda endişe duyduklarını aktarırken kaçak içkinin koku ve tat olarak, yasal olarak satılandan ayrılmasının mümkün olmadığına da dikkat çekiyorlar.

MERDİVEN ALTINA İNDİ

Alkollü içkide artarak devam eden vergi oranı ve fiyat nedeni ile üretim merdiven altına inmiş durumda. Kaçakçı ve sahtekâra gün doğdu. Merdiven altında üretilen ve ambalajlanan içki, alkollü mekanların yanı sıra perakende alkol satışı yapan yerlere dağıtılıyor.

RAKI DEĞİL VERGİ SARHOŞ EDİYOR

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre Türkiye, alkollü içki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıralamasında dünya 6’ncısı. 70’lik rakının yüzde 72’si vergi. Yani rakıdan çok vergi içiyor, onunla sarhoş oluyorsunuz. Türkiye, dünyada en pahalı içki satan 3’üncü ülke konumunda.

FİYATI 1900 KAT ARTTI

Son 10 yılda ÖTV, rakıda yüzde 443, birada ise yüzde 365 oranında arttı. Eski Türkiye ve Yeni Türkiye arasında, ‘rakının’ yükselişi var! 2002 yılında, 70’lik rakı, 8.25 TL fiyat ile satılıyordu. Bugünkü fiyatı 159.5 TL. Yani 18 yılda tam 1900 kat artmış durumda.

NEDEN BAŞKA YERDE KİMSE ÖLMÜYOR?

“Dünyada ve Avrupa’da neden kaçak içkiden kimse yaşamını yitirmiyor?” sorusunun cevabı da Türkiye’deki astronomik fiyatlarda gizli. Bu fiyatlar, illegal ya da evsel üretimi tetikliyor. Fahiş fiyatları, iki ülke arasında kıyaslayarak daha çarpıcı hale getirmek mümkün.

İÇKİ SEVER ANCAK BORÇLANIR!

Türkiye’de asgari ücret 2 bin 324 TL. 50’lik kutu bira ise 12.50 TL. Buna göre asgari ücretle ayda ancak 186 kutu bira alınabiliyor. Almanya’da asgari ücret bin 584 Euro. 50’lik kutu bira 50 cent. Bu ücretle tam 3 bin 168 bira alınıyor. Almanya’da her ay bir Tekel bayi açmak mümkün. Türkiye’de ise ancak Tekel’e borç yapabilirsiniz!

TÜM AVRUPA ŞİŞE TOPLUYOR ÇÜNKÜ…

Fakat 50 centlik fiyat depozit bedeli ile birlikte. İçkinin şişe ya da kutusunu geri verdiğinizde, içtiğinizin yarısını iade olarak alabiliyorsunuz. Depozit meselesi, “Tüm Avrupa şişe topluyor” ifadeleri ve aşağılamasının da yoksulluktan kaynaklanmadığını çarpıcı olarak ortaya koyuyor.

“ÖLÜMLER YÜKSELECEK”

Uzmanların, “Ölümler yükselecek” sözlerinin altında, somut nedenler var. Çünkü evde alkol üretenleri de büyük bir risk bekliyor. Ölümlerin yükselişi, 1 Ekim 2020’de, Resmi Gazete’de, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan, “Etil alkol ve metanol” yönetmeliği ile de yakından ilgili.

ARTIK ETİL ALKOL YOK!

Buna göre, “evsel kullanım amaçlı etil alkolün satışı” ancak yönetmeliğin yayımlanma tarihinden 2 ay sonrasına, yani kasım ayının sonuna kadar yapılabilecek. Söz konusu ürün, 30 Kasım 2020 tarihinden itibaren piyasaya arz edilemeyecek ve satış belgeli yerlerde bu süreden sonra bulunan ürünler, ithalatçısı veya üreticisine 3 ay içinde iade edilebilecek. Yönetmelik, etil alkol ve metanolün internetten satışını da engelliyor.

“LAİKLER BOL BOL SAHTE İÇKİ İÇİN”

AKP İl Gençlik Kolları yöneticisinin ‘sahte içki’ ölümleri üzerinden yaptığı paylaşım büyük tepki çekti. Sahte içki yüzünden onlarca vatandaş hayatını kaybedip onlarcası da yaşam mücadelesi verirken, AKP Muğla İl Gençlik Kolları Üyesi Fettah Can Türk, sosyal medya hesabından skandal bir paylaşımda bulundu.

İKTİDARIN RESMİ GÖRÜŞÜ

“Laikler, Recep Tayyip Erdoğan’dan kurtulmak istiyorsanız bol bol sahte içki için” dedi. Bu paylaşıma bildiğimiz kadarıyla hiçbir AKP üyesinden, vekil ya da bakandan tepki gelmedi. Gelemez! Çünkü bu, aynı zamanda AKP’nin ve AKP’lilerin resmi görüşünü yansıtıyor.

AMACI: TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ, “İÇMEYECEKSİNİZ” DİYORLAR!

Türkiye’de hayat pahalılığı had safhada. Ancak yüksek fiyat ve büyük vergi konusunda alkollü içkiye erişebilmek mümkün değil. Bu açıdan bakıldığında içkideki anormal fiyat artışı ve yüksek ÖTV’nin iktidarın politik anlayışı ile doğrudan ilgili olduğu görülüyor. AKP, sosyal mühendislik yaparken, bedeli yine toplum ağır şekilde ödüyor!