Üsküdar Acıbadem Mahallesi Tibaş Parkı'nda yapımına başlanan yurt binası 'durdurma' kararı verilmesine rağmen mühürlenmiyor. İnşaat mühürlenene kadar bekleyişlerine devam edeceklerini belirten mahalle sakinleri ise inşaat binası önündeki protestolarına devam ediyor

Kaçak inşaat 'durdurma' kararına rağmen mühürlenmiyor

İstanbul 7. İdare Mahkemesi, Üsküdar Belediyesi tarafından 49 yıllığına bedelsiz AKP’ye yakın vakıflardan Aziz Hüdayi Vakfı’na verilen Acıbadem’deki Şehit Mete Sertbaş Parkı bitişiğindeki arazide süren yurt inşaatını durdurdu. Mahalle sakinleri bitmek üzere olan inşaatın önünde toplanarak binanın mühürlenmesini istedi ancak ilçe belediyesi binayı mühürlemedi.

Türkiye İş Bankası AŞ Mensupları Emekli Sandığı Vakfı (TİBAŞ) tarafından park ve bitişiğindeki arazi “belediye hizmet birimi” ve park olarak kamu yararına bedelsiz terk edildi. Arazinin Üsküdar Belediyesi tarafından Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na verildiği ortaya çıktı. Vakfın araziye yurt yapmasının da önü açıldı. Bölge sakinleri açtığı davayı kazandı. Bunun üzerine kaçak inşaat mühürlendi. Daha sonra eski İBB yönetiminin devreye girmesiyle plan değişikliği yapıldı.

Yeni imar planlarına parkın sosyal ve kültürel tesise dönüşmesinin önünü açan plan notları ekledi. Bu sürecin ardından Üsküdar Belediye Meclisi’nin geçen yıl ocak ayı oturumlarında arazinin Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na “Eğitim Hizmetleri ve Öğrenci Yurdu” faaliyetinde bulunmak üzere 49 yıllığına bedelsiz verilmesine oyçokluğuyla karar verildi. Böylece süre 20 yıl uzadı.

Üsküdar Belediyesi Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından da 10 Ocak 2019’da inşaata ruhsat verildi. Bölge sakinleri dava açtı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi ne uygulama imar planında ne de açıklama raporunda belediye hizmet birimleri alanı fonksiyonunun kesin kullanım türünün somut olarak belirtilmediğine dikkat çekerek hukuka uymadığını anlattı. Telafisi güç zararlar doğabileceğini vurgulayan mahkeme, ruhsatın yürütmesinin durdurulmasına 25 Aralık’ta oybirliğiyle karar verdi.

TİBAŞ Parkı Gönüllüleri dün inşaat önüne giderek belediyeden binayı mahkeme kararına uyarak mühürlemesini istedi ancak belediye mühürlemedi. Gönüllüler, “Kaçak inşaat ile ilgili yürütmenin durdurulması kararının uygulanması için Üsküdar Belediyesi’nin tüm birimlerine tebliğ edildi. Hukuk birimi ‘inşaatı durdurmayabiliriz’ şeklinde cevap verdi. Karardan haberdarlar, kasten mahkeme kararını uygulamıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaçak inşaat mühürlenene kadar buradayız diyen mahalleliler , Kaçak inşaatı mühürlemeyen Üsküdar Belediyesi'nin görevini ihmal ettiğini ve suç işlediğini ,mahkeme kararına uymayarak kamusal alanı gasp ettiklerini söylediler.

Süreçle ilgili olarak BirGün'e konuşan mahalle sakinleri, İBB tarafından Üsküdar Belediyesi'ne inşaatın mühürlenmesi yönünde yazı gönderildiğini, belirtilen süre içinde mühürlenmemesi halinde ise işlemin İBB yönetimi tarafından gerçekleştirileceğini aktardı.

Mahkeme kararı:

kacak-insaat-durdurma-kararina-ragmen-muhurlenmiyor-669754-1.