Urfa’da çocuklara şiddet uygulanan kurstan Diyanet’in haberi yokmuş. Müftülük yetkilisi “Buraları denetlemek bizim işimiz değil” dedi.

Kaçak kurslardan haberleri yokmuş

Mustafa KÖMÜŞ

Urfa’nın Eyyubiye ilçesinde kaçak Kur’an kursunda eğitmenlik yapan Abdulhakim T.’nin, ramazan ayında, kursa katılan 3 çocuğu darbettiği ortaya çıktı. Dayak anlarında cep telefonu kamerasıyla çekilen görüntüler, sosyal medyada paylaşılmasının ardından tepki çekti. Görüntülerle ilgili harekete geçen polis, kimliği saptanan Abdulhakim T.’yi gözaltına aldı. Emniyetteki sorgusu tamamlanan Abdulhakim T., adliyeye sevk edildi.

Çocuklara şiddet uygulanan kaçak Kuran kursundan ilçe müftülüğünün haberinin olmadığı ortaya çıktı. Eyyubiye İlçe Müftülüğü Şube Müdürü Ahmed Şemseddin Karadaş konuya ilişkin şunları söyledi: “Kurs bizim kayıtlarımızda yer almıyor. Bize ait değil. Kurs açarken bilgi verip vermemeleri bizle ilgili bir durum değil. Bu valiliği ve kaymakamlığı ilgilendiriyor. Kurs açılınca kapatma gibi bir yetkimiz de yok. Biz tutanağı tuttuk, kursun bize ait olmadığını söyledik. Şu an orada hiçbir öğrenci yok. Kapatılması için de gerekli işlemler başlatıldı. Biz sadece kendi kurslarımızı biliyoruz. Diğer kurslarla ilgili bilgimiz yok. Bu kurstan da şiddet olayı yaşandıktan sonra haberimiz oldu. Zaten kurs çok bilinen bir yerde de değil. Mahalle arasında bir yerde açmışlar.”

DİYANET BİLİYOR

HDP Urfa İl Başkanı ise şunları aktardı: “Diyanet’in bilgisi dahilinde bu kurslar. Burada yerel tarikat ve cemaatlerin yanı sıra Suriye kökenli tarikatların açtıkları kurslar da var. Okullara kadar sirayet etmiş durumda. İktidarın desteğiyle büyüyorlar. Neredeyse her sokakta bir binada böyle kurslar var. Birçok camide böyle kurslar mevcut. Himaye edildikleri de çok açık. Her sokakta bir şeyhe rastlayabilirsiniz. Belediyeler de bunları finanse ediyor.”

İLK DEĞİL

Urfa’da iki ay önce de benzer bir olay yaşanmıştı. Kaçak bir Kuran kursunda A.D. isimli kişi çocuğa şiddet uygulamıştı. A.D. önce gözaltına alınmış, ardından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

KURAN KURSUNDA NORMALMİŞ

Erzurum Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda belletmen H.A. tarafından iki çocuğa tecavüz edilmesine, beş çocuğa cinsel istismarda bulunulmasına ilişkin Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. H.A. ayrıca 16 çocuğa eziyet ve silahla tehditten de Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Halk TV’den İsmail Saymaz’ın haberine göre bu davanın ilk duruşması 13 Mayıs’ta görüldü. Davaya katılan iki aileden bir H.A.’dan şikayetini geri çekti. Baba şunları söyledi: “"Çocuğum sanık tarafından kendisine birkaç kez terlikle ve tokatla vurulduğunu söyledi. Kuran kursu olduğu için biz bu durumu normal karşıladık. Oğluma karşı başka eylemi olmamıştır. Davacı ve şikayetçi değilim."