Kaçak veya resmi kurs ve yurtlarda son bir yılda birçok skandal oldu. Erzurum’da 7 çocuk istismar edildi, Antalya’da bir öğrenci öldürüldü. Son örnek Yalova’da yaşandı.

Kaçak kursların özeti: İstismar, dayak, şiddet

Haber Merkezi

Ülkede son bir yılda kaçak veya resmi yurtlarda istismar ve şiddet haberleri bitmek bilmedi. Son örnek Yalova’dan geldi. Halk TV’den İsmail Saymaz’ın haberine göre kentte Kamiller İlim, Kültür ve Çevre Vakfı bünyesinde bulunan kaçak yurtta Kuran ve Türkçe dersi veren 26 yaşındaki M.Z. çocukları istismar etti. M.Z., haftada bir-iki kez U.E. isimli çocuğa cinsel saldırıda bulundu. M.Z. tutuklandı, kaçak yurdun müdürü İ.Ö. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kaçak yurtlarda ve Kuran kurslarında yaşanan tek vaka bu değil. Son bir yılda buralarda yaşanan bazı skandallar şöyle:

•Urfa’da mahalle arasında bulunan bir Kuran kursunda Abdulhakim T. İsimli Kuran kursu öğreticisi sopayla şiddet uyguladı. Saldırgan gözaltına alındı ama mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

•Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2’nci Sınıf öğrencisi Enes Kara, kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı baskıları ve gelecek kaygısını anlatıp yaşamına son verdi.

•Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki Yeni Yurt Merkez Camisi’nde, cami imamı olduğu belirtilen şahıs Kuran kursuna gelen küçük çocuğa arkadaşlarının önünde şiddet uyguladı.

•Antalya İlim ve Kültür Derneği isimli tarikata ait olduğu belirtilen yurtta aşçı olarak çalışan İhsan Güney, üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul’u öldürdü.

•Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Palandöken ilçesinde bulunan Hacı Bahattin Evgi yatılı erkek Kuran kursunda 7 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı.

•Muş Merkez Karşıyaka Kuran kursunda 12 yaşındaki Mehmet Halit Yavuz isimli bir çocuk tuvalet kapısının koluna asılmış bir şekilde bulundu.

•İstanbul Esenler’de Süleymancılara ait bir yurtta öğrenciler görevli Aykut Ersöz tarafından feci şekilde darp edildi. Ersöz, sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'basit yaralama' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

DENETİM YOK

AKP iktidarının ilk yılı 2002’de Türkiye’deki toplam sayıları 3 bin 699 olan Kuran kurslarının sayısı 2021’de 19 bin 503’e ulaştı. Diyanet’in kurslara ilişkin yayımladığı raporda ise çarpıcı detaylar yer aldı. Raporda, 2017 yılında yatılı Yaz Kur’an Kursları kapsamında 5 bin 980 öğrencinin, 2018 yılında ise 25 bin 279 öğrencinin eğitim gördüğü belirtildi. 2018 yılı Yaz Kur’an Kursları döneminde Türkiye genelindeki kursların sadece yüzde 6,1’inin denetlendiği kaydedildi.

MANEVİ REHBERLİK

Diyanet, kendi yurtlarının yanı sıra “Manevi Rehber” adını verdiği yüzlerce personel ile KYK yurtlarına da girdi. Başkanlık, “Hiçbir öğrenciyi faaliyetlerin dışında bırakmayın, güven verici üslup kullanın” talimatını verdiği KYK yurtlarındaki manevi rehber sayısını 922’ye çıkardı. Antalya Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde geçen haftalarda üç öğrencinin intiharının manevi rehberlerin başrolde olduğu dini baskılardan kaynaklı olduğu belirtilmişti. İntiharların gündeme gelmesinin ardından yurttaki manevi rehberlik tabelası sökülmüştü.