Türkiye’deki çeşitli belediyeler aracılığıyla bir grup insanın yurtdışına çıkarılması ve gidenlerin geri dönmemesi gündemdeki yerini koruyor. Almanya Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, “Gelenler arasında gerçekten çok yoksullar var. Birçoğu son paralarını, merkezinde AKP’li belediyelerin bulunduğu suç örgütüne vermiş” dedi.

Kaçamayanları AKP götürüyor

Özde ÇELİKBİLEK

Türkiye'de Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi ile başlayan ve birçok ilçe belediyesine sıçrayan, “gezi” adı altında yurtdışına insan çıkarmaya aracılık yapıldığı iddiaları, gündemdeki yerini koruyor.

Belediyeler aracılığıyla gerçekleştirilen söz konusu organize insan kaçakçılığı sadece Türkiye’de değil, Avrupa kamuoyunuda da geniş yer buldu. Almanya Federal Meclis Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, meselenin takipçisi olacaklarını belirtti.

SUÇ ÖRGÜTÜNÜN MERKEZİNDE AKP VAR

Sol Parti federal milletvekillerinden ve aynı zamanda partisinin Meclis Grubu Göç ve Entegrasyon Politikaları Sözcüsü Gökay Akbulut, parti olarak Türkiye'deki belediyeler aracılığıyla 'Gri Pasaport' alarak ülkeye giriş yapan ve akıbeti bilinmeyen kişilerle ilgili çalışmaların ilk günden itibaren takipçisi olduklarını belirtti. Gelenlerin bir kısmı ile iletişime geçtiklerini açıklayan Akbulut, “Aralarında ‘gri pasaport’ yoluyla Almanya’ya gelmiş ve son paralarını, merkezinde AKP’li belediyelerin bulunduğu suç örgütüne vermiş yoksul insanlar var. Bize ulaşan bilgilere göre bu yollarla Hannover ve diğer şehirlerdeki inşaatlarda sigortasız bir şekilde çalışan ve zor koşullarda yaşayanların sayısı oldukça yüksek”dedi.

Bu suç ağının sadece Almanya değil Avrupa genelinde yürütülen bir şebeke bir organize bir suç ağı diye düşündüklerini belirten Akbulut, AKP'li belediye başkanlarının da dahil olduğu bu sürece yönelik soruşturmaların Türkiye’deki ve Almanya’daki mahkemelerin araştırmayı beraber yürütmesinin önemli olduğunun altını çizdi. Akbulut, "Suçlu olan bütün belediye başkanlarını valileri ve arka plandaki şahısların ortaya çıkmasını talep ediyoruz” dedi.

kacamayanlari-akp-goturuyor-868388-1.
Fotoğraf: Almanya Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut

BİR YANDAN ANLAŞMA, DİĞER YANDAN KAÇAKÇILIK

Gri pasaport skandallarının savaş, yoksulluk, baskı gibi nedenlerle başka bir ülkeye gelen göçmenlerin meşruiyetine yönelik bir zarar verme tehlikesi olduğunu da belirten Akbulut, “Avrupa Birliği(AB) bir yandan Erdoğan ile yeni göç anlaşması için masaya oturuyor, Türkiye’ye sınırından insanları geçirmesin diye para teklif ediyor. Diğer yandan AKP’li belediyelerin merkezinde olduğu bir suç örgütü insanları para karşılığında, illegal bir şekilde Avrupa’ya yerleştiriyor. Bu işte yine kazanan Erdoğan oluyor” şeklinde konuştu.

BUZDAĞININ SADECE UCU GÖRÜNÜYOR

Gökay Akbulut, Federal Hükümet'e Türkiye basınında çıkan proje adı altında yaklaşık 1000 kişiye ‘Gri Pasaport’ sağlanarak Almanya'ya vizesiz giriş yapmalarını sağlandığına ve burada AKP'li belediye başkanının yardımının önemli bir rol oynadığına dair çıkan haberler ilişkin hangi bilgilere sahip oldukları sorusunu yöneltti. Akbulut, 5 bin-8 bin avroluk ödeme karşılığında aldıkları pasaportları, Almanya'ya vardıktan sonra Türkiye'ye göndermek üzere suç örgütüne geri vererek iltica başvurusu yaptıkları yönündeki iddialara ilişkin Almanya'da bir soruşturma olup olmadığını da sordu. Almanya Federal Hükümeti ise verdiği yanıtta, "Federal Hükümet, 'gri pasaportlar' olarak adlandırılan Türk hizmet pasaportlarıyla Türkiye vatandaşlarının girişinin nasıl işlediğinin uzun süredir farkındadır.” ifadelerini kullandı. Federal hükümetin verdiği cevabı değerlendiren Akbulut, “Hükümetin cevabı hiç yoktan iyi, ancak yeterli bulmuyorum. Yeri geldiği zaman bazı sorularda hükümet, son detayına kadar cevaplıyor. Fakat bu konuda sadece yüzeysel bir bilgi vermekle yetindi. Şu anda sadece buzdağının ucunu görebiliyoruz” dedi.

AKP VE MHP 'ARAŞTIRILMASIN' DEDİ

Öte yandan bazı belediyelerden sağlanan gri pasaportların yurtdışına insan göndermek için kullanıldığının ortaya çıkmasının ardından Meclis’e verilen araştırma önergesi AKP ve MHP tarafından reddedildi. CHP'li Tuncay Özkan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "AKP ve MHP, belediyelerdeki insan kaçakçılığı "araştırılmasın" dedi! Belediyeler aracılığıyla alınan gri pasaportla yapılan insan kaçakçılığı araştırılsın önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi" ifadelerini kullandı.

Meclis'te araştırma önergesi reddedilirken, Tekirdağ’da kendilerini devlet görevlisi olarak gösterip gri pasaport düzenleyerek insanları 6 bin avro karşılığında yurtdışına kaçıran şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonda yakalanan 6 kişiden 2'si tutuklandı.

YURTTAŞLAR AKP İKTİDARINDAN AVRUPA’YA KAÇIYOR

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 2020 yılında koruma statüsü verilen sığınmacı verilerini açıkladı. Eurostat verilerine göre, AB üyesi ülkelerinin, 2020 yılında koruma statüsü verdiği sığınmacı sayısı 281 bin oldu. 2015'ten 2020'ye kadar iltica talebinde bulunan Türkiye vatandaşı sayısı ise yüzde 506 seviyesinde arttı. 2015 yılında Türkiye’den toplam 2 bin 995 kişi AB ülkelerinden iltica talebinde bulundu. 2020’de ise bu sayı 18 bin 145’e kadar çıktı.