Sekiz günde 15 cihatçı ülkelerine iade edilirken, Irak istihbaratı Türkiye’ye kaçan IŞİD militanlarının saldırı hazırlığında olduklarını duyurdu. Pentagon ise örgütün yeniden güç kazandığını iddia etti

‘Kaçan IŞİD üyeleri saldırı hazırlığında’

Irak askeri istihbarat şefi Korgeneral Saad el Ellak, Türkiye’ye kaçan üst düzey militanların ‘yeni terör saldırıları hazırlığında olduklarını’ söyledi. CNN’e konuşan el Ellak, ‘dokuz üst düzey IŞİD lideri hakkındaki dosyaları Türkiye’ye verdiklerini’ belirterek, dosyalarda, tüm dünya genelinde saldırı düzenlemek için gerekli yüklü miktarda paraya erişimi olan IŞİD yöneticilerinin de bulunduğunu’ ifade etti.

El Ellak, IŞİD üyeleri arasındaki konuşmalardan elde ettikleri bilgileri de paylaştı. İstihbarat verilerine göre Suriye ve Irak’taki cezaevlerinde tutulan IŞİD’çilerin “kaçırılmaları ve hapishanelere baskın düzenlenmesi planları yapılıyor.”

Irak askeri istihbarat şefi, “Bu sorunun çözümü için uluslararası çaba gösterilmesi gerekiyor. Çünkü bu suçlular bu kamplardan çıkıp kendi ülkelerine dönebilir. Dolayısıyla Avrupa, Asya ve Afrika’nın kuzeybatısındaki ülkeler için büyük tehlike oluşturuyorlar” uyarısında bulundu.

Büyük tehdit

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) raporuna göre ise, IŞİD’in, Barış Pınarı Operasyonu ve ABD askerlerinin bölgeden çekilmesi üzerine ‘yeniden örgütlenme imkânı’ bulduğu bildirildi.

Pentegon’un hazırladığı raporda, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin ölümünün örgüte ‘önemli bir darbe’ vurduğunu ancak yeniden inşasını engellemeyeceği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı Denetleme Dairesi’nin açık kaynaklara dayanan raporunda “IŞİD, Türkiye’nin operasyonunda ve ardından ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinden, Suriye’deki kabiliyetleri ile kaynaklarını yeniden yapılandırarak ve ülke dışında saldırı düzenleme kapasitesini güçlendirerek istifade etti” ifadesi kullanıldı.

Pentagon raporunda, Türkiyekuvvetlerine ek olarak olarak Rus ve Suriye rejimi birlikleri ekim ayında kuzeydoğu Suriye’ye girdiği ve söz konusu üç gücün de IŞİD ile mücadeleye öncelik verilme ihtimalinin düşük olduğu vurgulandı.


Hollanda iki IŞİD’ciyi yargılayacak

Türkiye’nin, Hollanda’ya gönderdiği IŞİD üyesi 2 kadın yarın Rotterdam’da mahkemeye çıkacak. Türkiye tarafından iade edilen 23 yaşındaki Fatima H.’nın 3 ve 4 yaşlarındaki iki çocuğu, çocuk koruma kurumuna teslim edildi. Fatima A., Ekim ayı sonunda Suriye’nin kuzeyindeki El Hol kampından kaçarak Ankara’ya gitmişti. Türkiye tarafından Hollanda’ya gönderilen 25 yaşındaki Xaviera S. adlı IŞİD üyesi kadının da, Ocak 2018’de Türkiye’de tutuklandığı belirtildi.

15 cihatçı iade edildi

Anadolu Ajansı (AA) Türkiye’nin sekiz günde beş ülkeden 15 yabancı cihatçıyı ülkelerine iade ettiğini duyurdu. 11-19 Kasım tarihleri arasında 10 Alman, bir Danimarkalı, bir İngiliz, bir ABD’li ve 2 Hollandalı Türkiye’den sınır dışı edildi. AA’ya göre geri gönderme merkezlerinde 944 radikal İslamcı cihatçı var. Bunlar 36 farklı ülkeden geliyor. Aralarında bir vatansız ve ülkesi tespit edilemeyen iki kişi de var. Yabancıların geçerli pasaportları olması halinde vize serbestisi kapsamında gitmek istedikleri üçüncü ülkelere çıkışları sağlanıyor. Geçerli pasaportu olmayan yabancıların, konsolosluklar üzerinden temin edilen seyahat belgeleriyle sadece menşe ülkelerine çıkışları sağlanabiliyor.