Kaçıs Planı 2, sadece bir önceki filmin isminden faydalanıyor. Yakalandın ise birkaç yetişkinin birbirini kovaladıkları bir filmden başka bir şey değil

Kaçış Planı ve Yakalandın

Kaçış Planı 2: Bu filmi kaçırabilirsiniz

Kaçıs Planı 2: Hades (Escape Plan 2: Hades) filminden bahsetmeden önce hemen şunu söylemek istiyorum; Türkiye’de yapımcı, dağıtımcı ve salon ortaklıkları yeni anlaşmalarla daha da tekelleşti ve güçlendi. Gün geçtikçe de bu ağırlıklarını seyirci olarak daha çok hissedeceğiz. Birkaç kişi bu ülkede neyi, ne zaman, kaç salonda izleyeceğimize karar verecek gibi duruyor. Örneğin bu şapşal film Amerika’da vizyona dahi giremedi, sadece DVD, Blu-Ray, VOD olarak piyasaya sürüldü ama bizde tam 310 salonda gösterime sokuluyor.

Madem öyle ben de sinema yazarı olarak hemen uyarımı yapayım: Bu film tam bir kandırmaca. Ne kadar kötü olursa olsun Stallone var, diyenlere şunu söylemek isterim. Stallone filmde bir süs görevi görüyor, kaçmaya çalışılan hapishaneye kendisi filmin 60. dakikasında dahil oluyor ve zaten film bundan 27 dakika sonra bitiyor. O yüzden Stallone’u unutun derim. Peki bu filmden bu ünlü aktörü çıkarınca geriye ne kalıyor, koca bir hiç. Başrolde Çinli aktör Huang Xiaoming yer alıyor diyebiliriz ve İngilizce diyaloglarda zorlandığı hissedilen bu oyuncunun canlandırdığı karakter özellikle bu sebeple hiç karizmatik durmuyor. Sonuçta hikâyesi olmayan bu film için oyuncu karizması her şey.

Düşük prodüksiyonlu filmin görüntüleri de kötü, sürekli sallanan ve karmakarışık olan yakın çekimleri izlemek de oldukça keyifsiz. Dövüş sahneleri de, en başta bu sebeple iyi gözükmüyor. Zaten bu film neden çekildi ki? 2013 yılındaki orijinal Escape Plan filminin en önemli özelliği Sylvester Stallone ve Arnold Schwarzenegger gibi iki efsane ismi birleştirmekti. Gerçi benim gibi B film rotasındaki filmleri sevenler bunu da sevmiştir eminim. Ama bir önceki filmin isminden faydalanan bu film tamamen tuzak ve vakit kaybı.

***

Yakalandın: Büyü de gel çocuk

Seyirci komedi filmlerine tek bir şey için gider; o da gülmek. Açıkçası ben Yakalandın (Tag) filminde bir kez bile gülmedim. Açıkçası tüm komik anlar fragmanda kullanılmış daha fazlası yok. Ama gene de filmi izlerken, diğer başarısız komedi filmlerindeki gibi eziyet çekmedim.

Yakalandın filminin 2018 yazının sürpriz iyi filmlerinden birisi olacağını umuyorduk ancak film ne komik ne de ilginç. Yavan bir espri anlayışı olan film aynı zamanda biraz fazla tahmin edilebilir. Hele ki filmin zirveye doğru çıkan finaline doğru dram kanalına giriş teşebbüsü tam anlamıyla gereksiz. Film için, The Wall Street Journal’da yayınlanan gerçek bir hikâyeden ilham alınmış. Beş arkadaşın, çocukken başladıkları elim sende oyununa, belli kurallar getirerek yetişkinken de oynamaya devam etmelerini konu alan bir ana hikâyesi var. Aralarından henüz hiç ebelenmemiş olanını bu sefer yakalamaya söz vererek başladıkları film aslında ilginç olabilecekken hafif hatta basit bir senaryo ile sıradanlaşmış. Bir çocuk oyununu yetişkinlere oynatmak ve bundan yüz dakikalık iyi bir film çıkarmaya çalışmak hiç de iyi bir fikir değilmiş. Bu oyunun içinde yetişkinlik, eğlence, arkadaşlık, insanlık gibi temaların üzerine gelişebilecek senaryo da güme gitmiş. Kişilerin bu oyunu zoraki oynadıkları hissediliyor neredeyse. Halbuki bu oyunun içinde insanların birbirini kandırdığı alanlarda, kara komediye göz kırpan film bir an olsun türdeşi sayılabilecek Hangover gibi klasik komedi rayından çıkarak sertleşecek gibi geldi. Ancak bu şaşırtmaca ne yazık ki yerini hemen koşturmacalı hafif bir komediye ardından da gereksiz bir drama bıraktı.

Sersem ve kafası karışık Hannibal Burress, aşırı sakin Jake Johnson ve psikopat gibi davranan Jeremy Renner ve ekibe kadın enerjisi ekleyen Isla Fisher’dan oluşan kadroya bakınca bu isimlerin beraber oluşturabilecekleri sinerjinin harcandığını görmek üzücüydü. Sonuç olarak, Yakalandın filmi iyi bir senaryo olmadan birkaç yetişkinin sürekli birbirini kovaladıkları bir filmden başka bir şey değil. Elbette bazı hoş anları var ama bir iz bırakmaya yetecek kadar değil. Üstelik komedi aksiyon sahneleri de son derece çocukça.