Kaçış rampasında trafik yoğun

Sercan MERİÇ

Son dönemlerde birçok AKP’li ve MHP’li isim partileriyle yol ayrımına girdi. Olası iktidar değişiminin ardından oluşacak enkazda sorumluluğunu unutturmak isteyen iktidar mensuplarının ilk başvurduğu yol partilerini kamuoyu önünde ve medya aracılığıyla eleştirmek oldu. Bu vesileyle disiplin kurullarına sevk edilen isimler ihraç kararını beklemeden istifa etti. Yakın zamanda kendisini kaçış rampasına atarak, partisinden ayrılan isimlerden birisi Ethem Sancak’tı. Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Sancak, "Amerika'nın desteği ile iktidara geldik" açıklamasının ardından ihraç istemiyle AKP İstanbul İl Disiplin Kurulu'na sevk edildi. Sancak, söz konusu sevkin ardından partiden istifa etti.

AKP İBB Meclis Üyesi Amine Cansu Kaba, partisinin adaletten uzaklaştığını ifade ederek istifa kararını duyurdu.

AKP’nin ittifak ortağı MHP’nin Kayseri Milletvekili Mustafa Baki Ersoy da katıldığı bir televizyon programında hayat pahalılığından yakınarak, "Açıklanan rakamların üzerinde enflasyon oranları var. Zamlar bu milletin belini büküyor. Bunlar gerçek. Bunları görmemezlikten gelemeyiz" dedi ve partisinin tepkisini çekti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Ersoy'un açıklamalarının parti politikalarına aykırı olduğunu belirtti, tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edildiğini açıkladı. Ersoy ise bu gelişmenin ardından "İstifa ediyorum" açıklamasını yaptı.

kacis-rampasinda-trafik-yogun-1016468-1.
Mustafa Baki Ersoy

Kaçış rampasını kullanan örneklerden birisi de Eski MHP Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak'ın oğlu, Eski MHP Milletvekili Süleyman Sazak’tı. Partisinden istifa eden Sazak, Gezi Davası’nda ağırlaştırılmış müebbet cezası alan iş insanı Osman Kavala’ya destek vererek, “Bugünden itibaren Osman kardeşimdir, adalet bu kararı verenlere haramdır” açıklamasını yaptı. İktidar içindeki son kriz ise AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın açıklamaları sonrasında çıktı. Özkan, partisinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilişkileri “normalleştirmeye” çalıştığı Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili şöyle dedi: “Birleşik Arap Emirlikleri baktı ki Türkiye’ye diz çöktüremiyor, baktı ki Türkiye’nin istiklalini engelleyemiyor, baktı ki Türkiye’ye dayanmadan, Türkiye ile birlikte yürümeden bölgesel ve küresel anlamda kendi menfaatlerinin aleyhine bazı şeyler ortaya çıkıyor, o zaman Birleşik Arap Emirlikleri teslim oldu. İşte güvenli enerji arzının Türkiye olmadan olamayacağını uluslararası toplum kabul etti.”

Özkan’ın “teslim oldular” açıklamasına jet hızıyla tepki veren isim AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ti. Özkan’ın partideki görevinden alındığı ve istifasının istendiği iddia edildi. Özkan’ın dün TBMM’de yapılması planlanan basın toplantısı da gerçekleştirilemedi.

Yakın zamanda yaşanan bu örnekler, Cumhur İttifakı’na mensup kişilerin, partilerinden ayrılmak için “Kaçış rampasına” dümeni kırdığını gösterdi. Ankara kulislerine göre; ekonomik buhran derinleştikçe, halkın iktidara yönelik tepkisi arttıkça, rampadaki trafiğin de yoğunlaşacağı öngörülüyor.