Büyükşehir cadde ve sokaklarında yaşanan zabıta ve seyyar satıcılar arasınd

Selen ORHAN

 

Büyükşehir cadde ve sokaklarında yaşanan zabıta ve seyyar satıcılar arasındaki kovalamaca "mahkemeye" taşındı. Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliği'nin 7. maddesi zabıta memuruna "Cadde, sokak ve meydanlarda parklarda belediye nizamlarına ve sağlık şartlarına aykırı olarak satış yapan seyyar satıcıları menetmek" yetkisi veriyor. Ancak yasal düzenlemelerin "men etme" kavramının nasıl yapılacağını açıklamaması üzerine seyyar satıcılar ard arda zabıtalar aleyhine "gasp, darp, görevi suistimal" suçlarıyla dava açıyor.

 

50 DAVA AÇILDI

Artan işsizlik, göç ve düşük gelir düzeyi nedeniyle sayıları giderek artan seyyar satıcılar, zabıtaların mallarına el koyması karşısında örgütlü biçimde hareket ediyorlar. Tüm Seyyar Satıcılar Yardımlaşma Koruma Kalkındırma Dayanışma Derneği (Tüm-Sey) adıyla bir dernek çatısı altında örgütlenen işportacılar, açtıkları davalarda da dernek tarafından destekleniyorlar. Tüm-Sey Basından Sorumlu Başkanı ve Yöneticisi Yavuz Selim Şen, zabıtaların sadece "men etme" yetkisine sahip olduğunu kaydederek, işportacıların mallarını "tutanaksız ve sayımsız" almasının gasp anlamına geldiğini savundu. 9 Ekim'den bu yana 50'ye yakın seyyar satıcının şahsi olarak zabıta müdürleri ve amirler aleyhine dava açtıklarını söyleyen Şen, açtıkları davalarda bulundukları suçlamaları şu şekilde sıraladı: "yetki ve görev gaspı, suistimallere açık tutanaksız, sayımsız, mal alımı, malların alımının bilinememesi ve bu nedenle üçüncü şahısların sebepsiz zenginleşmesine altyapı sağlama."

 

"ZABITA ÇAPRAZ ATEŞ ALTINDA"

Öte yandan belediye çalışanlarının örgütlü olduğu sendikalar da zabıtalara destek verirken, yönetmelikte yer alan "men etme" ifadesinin içinin bir an önce doldurulmasını istiyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Burhan Poshoroğlu, "Zabıta, işportacının malına el koyarsa gasp ile suçlanıyor. El koymazsa hakkında soruşturma açılıyor" diye konuşarak, zabıtaların çapraz ateş altında olduğunu belirtti. 2004 yılında bu şekilde 300 soruşturma yapıldığının altını çizen Poshoroğlu, zabıtaların bu soruşturmalar nedeniyle "kınama, maaş kesme, sivil göreve verme" gibi cezalarla karşılaştıklarını ifade etti. Kamu-Sen'e bağlı Yerel Hizmet-Sen Genel Teşkilat Sekreteri Ali Yorga da "Yönetmelik yaşanan soruna cevap vermiyor. Gasp suçlaması giderek artıyor. Birçok zabıta tutanaklarla disipline sevk ediliyor" diye konuşarak, seyyarın ana kaynağına inilmesini istedi.

 

ÇALIŞIRSAN ÇAMUR OLUR

Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Mehmet Ercan, işportacıların zabıtalara karşı açtıkları davalar ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede "Çalışırsan çamur olur" diyerek tepki gösterdi. "Biz işimizin başında ve Ankara halkının yanında olacağız. Mahkemeye başvurmaları yasal haklarıdır" diyen Ercan seyyar satıcılar derneği Tüm-Sey konusunun da büyütüldüğünü savundu. Ercan davalara bakacak yargı mensuplarının da şehrin bulvar ve caddelerinin durumunu göz önüne alarak karar vermeleri gerektiğini söyledi.