Muammer Kaddafi’nin oğlu Sadi Kaddafi’nin serbest bırakılmasının ardından Türkiye’ye gelip gelmediğine dair farklı yöndeki iddialar gündeme geldi. Aileye yakın isim, Kaddafi’nin İstanbul’a Dışişleri Bakanlığı’nın organizasyonu ile getirildiğini belirtirken güvenlik kaynakları ise iddiaları reddetti.

Kaddafi muamması: Güvenlik kaynakları reddetti, ailesine yakın isim İstanbul’a geldiğini söyledi

Arap Baharı olarak adlandırılan Ortadoğu’daki isyanlar sürecinde NATO destekli operasyonla devrilen Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Sadi Kaddafi serbest bırakıldı. Kaddafi’nin İstanbul’a geldiğine dair haberler ardından güvenlik kaynakları iddiaları reddetti. Kaddafi ailesine yakın bir isim ise, oğul Kaddafi’nin Dışişleri Bakanlığı organizasyonu ile İstanbul’a getirildiğini söyledi.

Sadi Kaddafi, 2011'de Kaddafi rejiminin çöküşünden sonra Nijer'e kaçtı ancak 2014'te Libya makamlarının girişimleri sonucu, Libya Futbol Federasyonu başkanlığı döneminde "zorla zimmetine para geçirmek" suçlamasıyla yargılanmak üzere Libya'ya getirildi. O tarihten beri de Trablus'ta hapiste tutuldu.

Sadi Kaddafi, Libya Başsavcılığının kararı ve Başbakan Abdulhamid Dibeybe'nin onayı ile önceki gün serbest bırakıldı.

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, Muammer Kaddafi'nin oğlu Sadi Kaddafi'nin tahliye kararına ilişkin değerlendirmede bulundu. Dibeybe, açıklamasında, "Uzlaşı sağlamadan yol alamaz; hukuku uygulamadan, kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı duymadan, yargı usul ve kararlarına uymadan da devletin dirliğini tesis edemeyiz. Bu temelde, ‘Sadi Kaddafi’ adlı vatandaş, Başsavcılık tarafından kendisi hakkında yayınlanan tahliye kararının uygulanmasıyla bugün serbest bırakıldı" ifadelerine yer verdi.

GÜVENLİK KAYNAKLARI İDDİALARI REDDETTİ

Önceki gün Anadolu Ajansı’na konuşan kaynaklar, Sadi'nin özel uçakla Türkiye'ye hareket etmek üzere ülkeden ayrıldığını belirtti.

DHA ise dün geçtiği haberinde, Sadi Kaddafi'yi taşıyan özel uçağın gece saatlerinde İstanbul Havalimanı'na iniş yaptığını bildirdi. Ancak DHA bu haberden birkaç saat sonra, söz konusu bilginin güvenlik kaynaklarınca doğrulanmadığını belirten bir haber daha geçti.

Bu arada, Kaddafi'nin tahliyesinden sonra özel bir uçakta çekilmiş fotoğrafı, sosyal medyada paylaşıldı.

‘SADİ KADDAFİ, DIŞİŞLERİ’NİN ORGANİZASYONU İSE İSTANBUL’A GETİRİLDİ’

Buna karşın Muammer Kaddafi’nin eski sözcüsü ve akrabası Musa Kaddafi, Sadi Kaddafi’nin İstanbul’a geldiğini öne sürdü.

Haberler.com’dan Esra Öztürk’e konuşan Musa Kaddafi, Sadi Kaddafi’nin serbest bırakılma sürecine dair, “Libya halkının ve kabilelerin baskısıyla iki yıl sonra Saadi'nin serbest bırakılması sağlandı. Bunun için Libya hükümetinin bir şartı oldu. Serbest bırakılır bırakılmaz başka bir ülkeye gidecek ve Libya dışında bir yere yerleşecekti. Saadi Kaddafi Türkiye'ye gitmeyi seçti. Tüm taraflar Türkiye'ye gitmesinde mutabık kalmıştı. Gelişini Türk Dışişleri organize etti” dedi.

Sadi Kaddafi’nin gidebileceği üç ülke seçeneği olduğunu belirten Musa Kaddafi, “Saadi'nin gidebileceği Mısır ve ve Suudi Arabistan vardı. Mısır, Saadi'yi memnuniyetle karşılayacağını söyledi, Suudi Arabistan da öyle. Ve de Türkiye vardı. Lojistik olarak daha kolay olması nedeniyle sürece dahil olan tüm tarafların ortak kararı da Türkiye'den yana oldu. Saadi de Türkiye'ye gitmek istedi ve organize edildi” ifadelerini kullandı.

Musa Kaddafi ayrıca, Sadi Kaddafi’nin Türkiye’Ye getiriliş sürecine dair, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Saadi Kaddafi'nin Türkiye'ye gelişinin tüm lojistik planlamasını yaptı. İrtibatta olduğumuz belirli bir yetkili vardı ama izni olmadan ismini vermek istemiyorum. Türk Dışişleri'nin konu hakkında açıklama yapmaktan memnuniyet duyacağına eminim” diye konuştu.