Kaderde ölüm yok
İSİG Meclisi’nin raporuna göre, AKP’nin ülkeyi yönettiği son 20 yılda en az 30 bin işçi hayatını kaybetti. İSİG Meclisi’nin açıklamasında “Kaderde ölüm yok” denildi.
Haber Merkezi
İşçi Sağlığı ve İşçi Sağlığı Meclisi’nin (İSİG), ekim ayı için hazırladığı iş cinayeti raporuna göre her gün 5 işçi hayatını kaybetti. Raporda yer alan verilere göre bu yılın ilk 10 ayında her gün yine 5 emekçi iş cinayeti sonucu katledilirken, AKP’nin ülkeyi yönettiği son 20 yılda en az 30 bin kişi çalışırken canından oldu. Ekim ayında 158, bu yıl en az 1521 işçi yaşamını yitirdi.
ÖLÜM KAÇINILMAZ
İSİG’in açıklamasında, AKP iktidarının 20’nci yılı olduğuna dikkat çekilirken işyerlerinde işçilere karşı neredeyse savaş açıldığı aktarıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Hangi savaşta bu kadar arkadaşımızı kaybediyoruz? Tehlikeli işlerde çalışanlar ailesiyle vedalaşmadan işe çıkamıyor. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar, bürokrasi, patronlar ve onların aklı ne diyor? Kaza, kader, fıtrat, güvensiz davranış, eğitimsizlik vs. Bizler ise bu anlayışa ‘Hayır’ diyoruz: Bu cinayetlerin nedeni neoliberal düzenin ucuz ve güvencesiz istihdam politikaları ve sermaye birikim stratejisidir. İşçi sınıfı bu şartlarda çalıştırılırsa ölüm kaçınılmazdır!”
Bartın Amasra’daki Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra TİM’de 14 Ekim’de meydana gelen grizu patlamasında 41 madenci hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi: “Havza madenciliğinden ödün verilerek, -400 kot altındaki kömür Hattat Holding’e verilmiş ve TTK dar bir alanda sıkıştırılarak, gerekli mali ve teknik yatırımlar yapılmayarak katliamın oluşmasına davetiye çıkarılmıştır. 2016 yılında TTK Faaliyet Raporu’nda işçi yetersizliği belirtilerek bakanlıklardan yeni işçi kadrosu açılması talep edilmiştir. Kamu kurumlarındaki üst düzey yönetici atamaları bilimsel ve teknik liyakata göre değil, mensup olduğu cemaate ve AKP üyeliğine göre yapıldığı herkesçe bilinen bir gerçek. Bu durum da iş cinayetlerinin daha da artmasına yol açmaktadır. Havzalardaki iş cinayetleri ‘kader, fıtrat’ denilerek normalleştirilmektedir. Madenciliğin kaderinde ölüm yoktur. -300/-350 kotlarında meydana gelen grizu patlaması, kömür tozu patlamasına dönüşerek zincirleme bir katliama dönüştü.”
ŞİDDET YAYGINLAŞIYOR
Açıklamada, sağlık ve eğitim emekçilerine yönelik işyerlerinde yaygın bir şiddet yaşandığına değinilirken şöyle denildi: “Eylemlerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması talepleri öne çıkıyor. Ancak yaygın şiddet sadece bu iki işkolunda sınırlı değil, hizmet sektörünün farklı alanlarında (eğlence, belediye, taşımacılık, büro, özel güvenlik, basın vs.) ortaklaşan bir sorun.”