CHP milletvekili aday adayı Beko: Kemal Türkler’in katillerinin yakınları milletin önüne vekil adayı olarak çıkarılabiliyorsa, bu en hafif ifadeyle hepimizin değerleriyle dalga geçmektir

Türkiye tarihinin en kritik seçimine bir aydan biraz fazla zaman kaldı. 24 Haziran’da yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin aday bildirim tarihi, bugün mesai bitimine kadar son buluyor. Partilerin seçim beyannameleri kadar adayları da topluma vadettikleri konusunda önemli fikirler veriyor.

O cenaze kimindi?
1 Temmuz 2014’te; Fatih Camii’nin musalla taşlarından birine konan tabuta Türk bayrağı örtülüydü. Cenaze namazının en ön safında MHP Lideri Devlet Bahçeli yer alıyordu. Camide Haluk Kırcı ve Sedat Peker’in çelengi de vardı. MHP lideri Bahçeli, Ünal Osmanağaoğlu’nun tabutunun hemen arkasından yürüdü ve cenaze araca konulurken dua etti.
8 Ekim 1978’de Ankara Bahçelievler’de Latif Can, Efraim Ezgin, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar, Serdar Alten, Faruk Ersan ve Salih Gevence adlı 7 Türkiye İşçi Partili (TİP) üniversite öğrencisi katledildi.

Türkiye tarihinin utanç sayfalarında ‘Bahçelievler Katliamı’ olarak yer bulan cinayetlere kurban giden üniversite örencilerinden 4’ü bulundukları evde, 2’si Eskişehir yolunda kuşunlandı. Bir diğeri ise yine evde önce tel sonra havlu kullanılarak, Haluk Kırcı tarafından boğuldu.

Abdullah Çatlı ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun içinde olduğu Bahçelievler katliamında; başta Haluk Kırcı olmak üzere Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı, Ercüment Gedikli, Mahmut Korkmaz, Kadri Kürşat Poyraz, İbrahim Çiftçi ve Osman Engin yer aldı.

Ünal Osmanağaoğlu, Bahçelievler davasında 7 kez idam cezasına çarptırıldı. 19 yıl boyunca firari olan Osmanağaoğlu, 1999’da yakalanıp cezaevine kondu. Cezası, idamın kaldırılmasından sonra ömür boyu hapse çevrildi.

DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in öldürülmesine ilişkin davada da yargılanan Osmanağaoğlu, ‘Bahçelievler’ dosyasının zaman aşımına uğrayıp düşmesi üzerine, 3. yargı paketinden de yararlanarak, ölümünden 2 yıl önce Bandırma M Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

Kardeşi MHP’den aday
MHP’li vekil adayları arasında ilginç bir isim dikkat çekiyor: Ünal Osmanağaoğlu’nun kardeşi Tamer Osmanağaoğlu. İzmir 2. Bölge, 1.sırada yer alıyor. Ancak daha ilginç olan şu; karşısında, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı’yken ‘tartışma yaratarak’ ayrılan ve CHP’den vekil adayı olan Kani Beko’nun bulunması. Türkiye’nin tuhaf yazgısı gibi! 22 Temmuz 1980’de katledilen Kemal Türkler’in zanlıları arasında Ünal Osmanağaoğlu’nun olduğunu anımsatmakta yarar var.

Bu kadar olmaz
CHP adayı Kani Beko, bu konuda şunları söylüyor: “Kemal Türkler’in katillerinin yakınları milletin önüne vekil adayı olarak çıkarılabiliyorsa, bu en hafif ifadeyle hepimizin değerleriyle dalga geçmektir. Tükenmiş bir siyasi partiden halkın ve emekçilerin yararına bir şey beklemek zaten mümkün değil ama bu kadarına ben bile şaşırdım.”

Beko şöyle devam ediyor: “Gençler, okulda olması gereken öğrenciler, öğretim üyeleri, sendikacılar, gazeteciler, milletvekilleri tutuklu ama ‘oluk oluk kanlarını akıtacağız’ diyenler serbest. Tüm bunlara halkımız en güzel cevabı 24 Haziran’da verecektir ve bunları unutmayacaktır.

İttifaklardan birinin İzmir listelerinde eski Genel Başkanımızın katillerinin akrabaları, diğerinin listelerinde ise DİSK’in Genel Başkanı... Sadece bu bile hangi listenin halkın yararına olduğunun ispatı. Geçmiş dönemlerde Sivas Katliamı sanıklarının avukatları maalesef meclise girdi. Ama bu kez Kemal Türkler’in katillerinin yakınlarını kesinlikle milletin meclisine göndermeyeceğiz. Halkımıza yönelik sonsuz bir güven taşıyorum.”

Bahçeli’ye cezaevindeki organize suçlulara af talep etmek ve “Benim yiğitlerim” güzellemesi yapmak yetmemiş olacak ki…

Aslında CHP İzmir Milletvekili adayı Kani Beko’nun ‘Cumhur İttifakı’ ve adaylarını değerlendirmesine yönelik sözleri; sanki popüler bir söylemi gönderme yapıyor: “Görüyorsunuz, anlatmaya gerek yok!”

Haklı değil mi?