Manavgat'ta 4 gündür etkisini sürdüren yangın nedeniyle 4 yurttaş ve binlerce hayvan yaşamını yitirdi, çok sayıda ev kullanılmaz hale geldi. Yangında en çok hasar gören Sığırcılar Mevkii sakinleri BirGün'e konuştu. Yurttaşlar, yangına zamanında müdahale edilmediğini vurgulayarak "Kaderimize terk edildik" dedi.

Kaderimize terk edildik

SABRİ KIRDAR / ANTALYA

Dört gündür orman yangınının sürdüğü Antalya’nın Manavgat ilçesinde yangında büyük hasar gören Belenobası Sığırcılar Mevkii’nin neredeyse tamamı yangından etkilenmiş durumda. Bazı evlerden halen dumanlar yükseliyor. Yangın sönmesine rağmen soğutma çalışmaları yapılmadığı için yangının yeniden başlama tehlikesi var.

Duman çıkan evleri köylüler kendi imkanlarıyla söndürüyor. Köylüler soğutma çalışması için itfaiye talep ettiklerini ancak taleplerinin halen karşılanmadığını belirtti.

Evlerin yüzde 80'i yanmış ve kullanılamaz halde. Evlerin yanı sıra köylülerin ürünleri ve sulama motorları da yangından büyük zarar görmüş. Köyde elektrik tamamen kesik ve su yok. Sabit telefon hatları çalışmıyor, cep telefonları da çekmiyor.

Yangından etkilenen Belenobası Sığırcılar Mevkii sakinleri yaşadıklarını BirGün'e anlattı.

kaderimize-terk-edildik-904918-1.
Ramazan Ay

Görüştüğümüz köy sakinleri ilgisizlikten şikâyetçi. Yangına zamanında müdahale edilmediğini belirten Ramazan Ay, yangın söndürme ekiplerinin yanan evlere müdahale etmediklerini, müdahale talep ettiklerinde de sadece orman yangını için geldiklerini evlerdeki yangına müdahale edemeyeceklerini belirtip evleri söndürmediklerini iddia etti.

kaderimize-terk-edildik-904919-1.
Mustafa Ay

Yeterli yardımın yapılmadığını ve devletin ilgisizliğinden şikâyetçi olan Mustafa Ay ise yangının gece başladığını ve sabaha kadar müdahale edilmediğini belirtti ve "Kaderimizle başbaşa bırakıldık" dedi. Yangın başladığında tek bir itfaiye aracı gelse yangının kolaylıkla söndürüleceğini söyleyen Ay, sulama sularının da kesildiğini belirtti.

KUNDAKLAMA İDDİASI

Gece başlayan yangının kundaklama sonucu çıktığını düşündüklerini ifade eden Sığırcılar Mevkii sakinleri, gece saatlerinde ormanlık alanda motorlu şahısların dolaştığını görenler olduğu ve yangını onların çıkardığını düşündüklerini belirtiler.

YARDIMLARDA PARTİZANLIK

Yine Belenobası Tabaklı Mevkiinde yaşayan ve Manavgat’ta esnaflık yapan Hüseyin D., yardım dağıtımında partizanlık yapıldığı söyledi. Muhtarlar eliyle yardım önceliğinin AKP’lilere verildiğini, diğer insanların görmezden gelindiğini belirten Hüseyin D., ayrıca yardıma ihtiyacı olmayan bazı köylülerinde de yardım aldığını ifade etti. Hüseyin D. bazı kişilerin prokatif söylemler halkı galeyan getirmeye çalıştığı dün gece mezarlık bölgesi yakılacak diye çıkan söylentinin asılsız çıktığını ifade etti.

Benzer bir açıklama Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’den geldi. Sözen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz zor süreçten faydalanmak isteyen provokatörlerin olduğunu görmek hepimizi üzmektedir… Bu şahıslar “kundakçı, şüpheli” yakalama teşebbüsüyle asılsız ihbarlardan yola çıkarak , sokaklarda kimlik kontrolü , yol kesme ve masum vatandaşları korkutacak derecede havaya ateş etme gibi eylemler gerçekleştirerek yaşadığımız bu süreci daha da zora sokmaktadır” dedi.