Kadıköy'de tırtıl istilası: İnsan üzerinde hiçbir zararı yok

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan Göztepe mahallesinde sokak üzerlerinde, apartman duvarlarında çok sayıda tırtıl görüldü. Mahalle sakinlerinin şikayetleri üzerine Kadıköy Belediyesi ekipleri tarafından yapılan ilaçlamalara rağmen tırtıllar hala birçok yerde görülüyor.

Kadıköy'de Göztepe mahallesinde sokak üzerleri ve parklardaki ağaçların yapraklarını yiyen ve apartmanların duvarlarına yuva yapan tırtıllar, mahalle sakinlerine zor anlar yaşattı. Şikâyetler üzerine Kadıköy Belediyesi ekipleri tarafından mahallede yapılan ilaçlamalara rağmen tırtıllar hala birçok yerde görülüyor.

Mahalledeki bir apartmanın yöneticisi Ruşen Göktepe, şöyle konuştu:

"Çiçek Apartmanı’nın yöneticisiyim. 50 senedir burada oturuyorum. Emekliyim. Tırtıl istilası aşağı yukarı 1 ay evvel başladı. Bu konudan çok şikâyetçiyiz. Belediyemiz çalışıyor ama baş edilmiyor nedense. Benim bahçemde genelde çam ağaçları var. Onlara zarar vermiyor tırtıllar. Sanıyorum dut ağaçlarına, yumuşak yapraklı ağaçlara zarar veriyor. Belediye her akşam ilaçlama yapıyor. Çöp bidonlarımızı yıkıyorlar, çöpümüzü alıyorlar o kadar."

'BU CANLININ İNSAN ÜZERİNDE HİÇBİR ZARARI YOK, BİTKİ ÜZERİNE DE DOĞRUDAN BİR ZARARI YOK'

Öte yandan geçen ay da benzer şikayetler üzerine açıklama yapan Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde görevli orman mühendisi Remzi Aksoy, şunları kaydetmişti:

"Amerikan Beyaz Kelebeği tırtılıyla mücadele ediyoruz. Bu kapsamda ilçemiz dahilinde bulunan özel mülkiyetler, kamusal alanlar, sokaklar, caddeler, parklar gibi her alanda uygulamış olduğumuz biyolojik bir yöntemimiz var. Bir bakteri uygulaması yapıyoruz. 'Bacillus thuringiensis' uygulaması yapıyoruz. Bu uygulama biyolojik, sadece tırtıla etki ediyor, diğer canlılara herhangi bir şekilde zarar vermiyor. Tek etki ettiği şey, bu canlının tırtılı. Şunu belirtmek lazım. Bu canlının insan üzerinde hiçbir zararı yok. Bitki üzerine de doğrudan bir zararı yok. İnsanların panik olmasına gerek yok."