Kadıköy Kent İnisiyatifi'nin çağrısıyla bir araya gelen yurttaşlar, Söğütlüçeşme İstasyonu’nda devam eden AVM/Gar projesine tepki gösterdi. Burada yapılan açıklamada TCDD'ye çağrı yapılarak, projenin en kısa zamanda iptal edilmesi gerektiği vurgulandı.

Kadıköy Kent İnisiyatifi'nden TCDD'ye: Söğütlüçeşme'yi bırak, Haydarpaşa'yı aç

Kadıköy'deki Söğütlüçeşme İstasyonu’nda devam eden AVM/Gar projesine ilişkin Kadıköy Kent İnisiyatifi tarafından eylem gerçekleştirildi.

Haydarpaşa’da bir araya gelen yurttaşlar, “Söğütlüçeşme’de ağaç katliamı var” dövizlerini taşıdı.

Burada okunan basın açıklamasında, "TCDD’nin faaliyet alanları arasında AVM inşaatı yoktur" denildi.

Açıklamada, şu sorulara yer verildi: "Öyleyse, TCDD kendi görevleri arasında bulunmayan bu hukuk dışı, doğa düşmanı projeyi neden yürütmektedir? Paranız bu kadar bolsa, neden Haydarpaşa Garı’nın onarımını yıllardır bitiremediniz?"

"Yürütülen hukuk dışı ve doğa düşmanı proje, görevleri arasında yer almadığı gibi, TCDD’nin temel değerlerine de aykırıdır" denilen açıklamada, "Dolayısıyla en kısa zamanda iptal edilmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

Yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Bir süredir Söğütlüçeşme İstasyonu’nda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından bir proje yürütülüyor. Proje Tanıtım Dosyasındaki adı : Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı, İlave Peron, Ray Hattı, Destek Birimleri ve Ticari Alanlar. Ama, inşaat alanının çevresine çekilen paravanlarda sadece Viyadük İnşaatı ve Çevre Düzenlemesi yazılı. Bunun nedeni, yapılan işin gerçek niteliğini gizlemek, böylece kamuoyundan gelebilecek tepkileri önlemeye çalışmak.

"AVM İNŞAATI SÖZ KONUSU"

Biraz kurcalayınca anlaşılıyor ki, hiçbir şey gösterilmeye çalışılan kadar basit değil. Adı konmasa da bir AVM inşaatı söz konusu. Çünkü 100’ün üzerinde dükkan ve 443 araçlık otopark yapılacağından söz ediliyor. Bunun için şimdiye kadar 250 ağaç kesildi. Başkalarının da kesilmesi gündemde. Kaldı ki, viyadük yapımı Söğütlüçeşme’nin halen istasyon olarak süregelen faaliyeti için gerekli değil. Gerekli olsa bile, Söğütlüçeşme’deki zemin yapısı, viyadük inşaatı için uygun değil, bölge dere taşma alanı ve tsunami riski taşıyor. Ayrıca projenin ruhsatı yok. Ruhsat diye kamuoyuna sunulan belgede ruhsatta bulunması gereken asgari bilgiler bile bulunmuyor. Tabii bütün bu çelişkileri ve noksanlıkları bizler kendi çabalarımızla bulduk. Şeffaf olmayan bir biçimde yürütülen bu proje hakkında TCDD tarafından kamuoyuna ayrıntılı ve doğru bir açıklama hala yapılmadı. Biz de soruyoruz : Bu gizlilik neden?

İkinci bir sorumuz daha var: AVM yapımı, TCDD’nin görevleri arasında yer almakta mıdır?

Cevabı TCDD’den alamayacağımızdan, biz verelim: HAYIR.

TCDD’nin web sayfasına baktığımızda, TCDD’nin misyonu şöyle tanımlanmış: Gelişen teknolojiye uygun olarak emniyetli, hızlı ve konforlu demiryolu altyapısını yönetmek ve geliştirmek.

Yine TCDD’nin web sayfasında bulunan TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Ana Statüsü’nün 5. maddesinin 1. fıkrasında TCDD’nin faaliyet alanları şu şekilde gösterilmiştir:

a) Yüksek hızlı ve hızlı tren taşımacılığı için demiryolu altyapısı yapmak,

b) Demiryolu altyapı işletmeciliği yapmak,

c) Demiryolu trafiğini yönetmek,

ç) Liman, iskele, rıhtım ve ulusal demiryolu altyapısı ağının devamı niteliğinde olan güzergahlarda feribot işletmeciliği yapmak,

d) Demiryolu altyapı işletmeciliği ve feribot işletmeciliği için gerekli her türlü çeken ve çekilen araç, malzeme ve gereçleri üretmek ve işletmek.

Görüldüğü gibi TCDD’nin faaliyet alanları arasında AVM inşaatı yoktur.

Öyleyse, TCDD kendi görevleri arasında bulunmayan bu hukuk dışı, doğa düşmanı projeyi neden yürütmektedir? Paranız bu kadar bolsa, neden Haydarpaşa Garı’nın onarımını yıllardır bitiremediniz? Cevap bekliyoruz.

Bu projenin demiryolu trafiğine, Kadıköy’e, Kadıköylülere en ufak bir faydası yoktur. Buna karşılık,

>> AVM ve otopark yüzünden karayolu trafiğini katlayarak arttırması,

>> Yine aynı nedenle bölgede ısıyı ve hava kirliliğini arttırması,

>> Kadıköy’ün zaten çok azalmış olan yeşil alanlarından birinin daha yok olması,

>> İnşaat sırasında çıkarılan zehirli çamurun Marmara Denizi’ne karışması,

>> Yapılacak AVM yüzünden çevredeki esnafın zarar görmesi,

>> İstanbul’da yaşayanların yıllardır kullanamadığı Haydarpaşa Garı’nın tamamen devreden çıkarılıp yerine Söğütlüçeşme İstasyonu’na gar işlevi yüklenmesi,

>> Kamunun malı olan Söğütlüçeşme istasyonunun birtakım şatafatlı kelimeler ardına sığınılarak kamu malı olmaktan çıkarılması, söz konusudur.

Biz Kadıköylüler olarak bu gereksiz, yanlış, saçma ve tehlikeli projenin sürdürülmesini istemiyoruz.

TCDD’ye kendi web sayfasındaki 2 Temel Değerini hatırlatmak istiyoruz :

1- Kaynak Kullanımında Etkinlik ve Verimlilik ilkesine uygun olarak TCDD’nin kaynaklarını etkin, etkili ve gerçekçi şekilde kullanması gerekir. Hiçbir kurum ve kuruluşun parasını çarçur etme lüksü yoktur.

2- Paydaş Odaklılık ilkesi gereğince de, TCDD’nin iç paydaşlarının (çalışanlar) ve dış paydaşlarının (müşteriler, tedarikçiler, stratejik ve temel ortaklar) görüşlerini dikkate alarak planlama yapması, hizmet ve ürünler geliştirmesi ve sunması gerekir. Kadıköylülerin yani dış paydaşların görüşü alınmadan kapalı kapılar ardında üretilen bu projeye Kadıköylüler karşıdır ve her düzlemde karşı çıkmaya devam edeceklerdir.

Görüldüğü gibi, yürütülen hukuk dışı ve doğa düşmanı proje, görevleri arasında yer almadığı gibi, TCDD’nin temel değerlerine de aykırıdır. Dolayısıyla en kısa zamanda iptal edilmesi gerekmektedir.

Son söz olarak diyoruz ki; TCDD, Söğütlüçeşme'yi bırak, Haydarpaşa'yı aç."