Kadıköy – Tavşantepe Metrosu Kaynarca’ya kadar uzayacak
Fotoğraf: İBB

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistem Daire Başkanlığı, Sabiha Gökçen Havalimanı’na uzanan Kadıköy-Tavşantepe Metrosu’nun diğer ucunu Tuzla’ya kadar devam ettiriyor. Cumhurbaşkanı Kararı’nın ardından yüklenici firma temmuz ayında işten çekilmişti. Yüzde 33 seviyesinde kalan ilk etabının ihalesi eylül ayında gerçekleşti. İlk etabı oluşturan Pendik-Kaynarca Merkez-Fevzi Çakmak Hattı’nda çalışmalar bir ay içerisinde tekrar başlaycak.

Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu’nun 2 istasyonlu 5,1 kilometre uzunluğundaki 1. Etabı ile entegrasyonun sağlanacağı Kaynarca İstasyonu’nun 2025 yılında bitirilmesi hedefleniyor. İş kapsamında, Kadıköy-Tavşantepe Metrosu da Kaynarca’ya kadar 1 istasyon uzayarak Tuzla sınırına dayanacak. Tuzla’ya kadar kalan 5 istasyonun ise uzanacak ikinci kısmın inşaatına ise 2024 yerel seçimlerinin ardından başlanacak.

Öte yandan Mart 2017 tarihinde ihalesi yapılan Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu’nda imalat, aynı yıl hiç başlamadan Başkanlık Kararı ile durduruldu. Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, 2020 yılında 120 milyon Avro dış finans temin ederek, hattın 1. etabının yapım çalışmasını yeniden başlattı. 15 Nisan'da ise Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı sonrasında, 3 Haziran’da metroyu yapan yüklenici firma tek taraflı ve İBB’nin onayı almadan tasfiye hakkını kullandı.