Kadıköy Kent İnisiyatifi, Söğütlüçeşme’de yapılmak istenen AVM projesini protesto etti. Kadıköylüler, “AVM değil yeşil alan istiyoruz” çağrısında bulundu.

Kadıköylüler AVM değil yeşil alan talep ediyor
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Söğütlüçeşme'de Akfen Holding iştiraklerinden Fıratcan tarafından yapılacak olan AVM projesini protesto ederek "Söğütlüçeşme’de bildik senaryo devrede. Kamusal bir fayda üretmeyecek bu projenin amacı Fıratcan İnşaat’ın kasasını doldurmak. AVM değil, yaşal alan istiyoruz" açıklamasını yaptı.

İnisiyatif üyeleri dün AVM projesini protesto etmek için Akfen holdingin Levent'teki binası önünde basın açıklaması yaptı. "Akfen Holding Söğütlüçeşme'den elini çek ne AVM ne otopark ne viyadük, yapılaşmaya hayır" yazılı pankart açan grup üyeleri "ÇED gereklidir", "Depremde AVM'ye mi sığınacağız?", "AVM değil nefes almak istiyoruz" yazılı dövizler taşıdı. Kadıköy Kent İnisiyatifi adına söz alan Cihan Uyanık, "Söğütlüçeşme'deki arazinin içine girdik, 270 ağacın kesildiğini tespit ettik. Geri 250 ağaç kalmış. Şirket açıklamasında 418 ağaç var dedi. 'Gösterin' dedik sustular" ifadelerini kullandı.

İNŞAATI DURDURACAĞIZ

Yeşil alanlar ve deprem toplanma alanları istediklerini belirten Uyanık, "Bu ruhsatı nasıl aldıklarını biliyoruz. Bakanlık'ın yeşil alanları umursamadığını da biliyoruz. Biz önce o inşaatı durduracağız, sonra sizleri yargılayacağız bundan emin olun" dedi. İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Fulya Girginer ise "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019 yılında Söğütlüçeşme’de gerçekleştirilmek üzere bir AVM/GAR Projesi ve İmar Planı değişikliği hazırladı. Proje Kadıköylüler, TMMOB, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve dönemin Kadıköy Belediyesi’nin planlara yoğun itirazı ve açtıkları dava sonucunda iptal edildi" dedi.

BİLDİK SENARYOLAR

Girginer, iptal gerekçesi olarak, planlama esasları ve teknikleri ile şehircilik ilkelerine uygun olmadığı anlaşılan dava konusu planlarda hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamasının gösterildiğini söyledi. Girginer, özetle şunları söyledi: "Söğütlüçeşme’de bildik senaryo devrede. Kamusal bir fayda üretmeyecek bu projenin amacı Fıratcan İnşaat’ın kasasını doldurmak. Fıratcan İnşaat’ın 25 Mart 2019 tarihine kadar Yönetim Kurulu Başkanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bakan yardımcısı olan Mücahit Demirtaş’ın kardeşi Celal Demirtaş’tı. Halk yoksullukla boğuşurken, kamu kaynakları hem iktidar çevresine, hem de sermayeye aktarılmaya devam ediliyor. Söğütlüçeşme’de bu çalışma hemen durdurulmalı, yeşil alan korunmalı, Haydarpaşa Garı, bir an önce gar hizmetlerini vermeye başlamalıdır."