Rant projelerinin tehdidi altında olan Kadıköy’de bir yandan Kuşdili Çayırı’nın araçlara boğulması planlanırken bir yandan da Söğütlüçeşme muamması sürüyor. Yurttaşlar “Kadıköy’ün gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” diyor.

Kadıköylülerden AVM ve otopark tepkisi: Yaşam alanlarımızı gasp ettirmeyeceğiz

Tolga UĞUR

İstanbul’un en kalabalık ve en köklü ilçelerinden biri olan Kadıköy, rant projelerinin tehdidi altında. Bir yandan doğal ve tarihi sit alanı olan Kuşdili Çayırı, otopark için şantiyeye dönüştürülürken bir yandan da Söğütlüçeşme’ye alışveriş merkezi (AVM) yapılıp yapılmayacağı belirsizliğini koruyor. Yaşam savunucuları bugün Kadıköy’de bir araya gelerek “Yaşam alanlarımıza sahip çıkacağız” dedi.

Kuşdili Çayırı bölgesinde ‘Yaşam Vadisi’ projesi kapsamında yapılacak otopark ve peyzaj projesine karşı yurttaşların tepkisi sürüyor. Kadıköylüler bölgenin doğal ve tarihi sit alanı olduğunu belirtirken verilen ‘yeşil alan’ sözünün tutulmadığını vurguladı. Bölgenin ranta açıldığını kaydeden Kadıköylüler, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Geçen günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından ‘yeşil alan’ düzenlemesi adı altında yeni bir plan gündeme getirildi ve hızla yapımına başlandı. İBB yetkilisinin mahallemize gelerek yaptığı açıklamada mevcut otoparkın 150 araçla sınırlandırılacağı, çayırın tümünün yeşil alan yapılacağı söylendi. Yeni planı edindiğimizde Kadıköylüler olarak hayal kırıklığına uğradık. Çayırın ortasından geçmekte olan cadde kaldırılmakta, mevcut otopark ise şu anki yolu da aşarak çayırın tam ortasına yerleşmekte. Otoparkın çevresinde yeşil bir kuşak oluşturulmakta ancak bu yeşil diye adlandırılan alan, beton zemin üzerine peyzaj düzenlemesi ile olarak adlandırılmakta.”

MAHKEME KARARINA UYULSUN

Kuşdili Çayırı’nın Kadıköy’ün temiz hava ihtiyacını karşıladığının altı çizilen açıklamada projenin bu haliyle kabul edilmeyeceğinin altı çizildi: “Kuşdili Çayırı’nın yakınında yer alan 5 mahallemizin temiz hava soluyabileceği bir yeşil alan yoktur. Kadıköy’ün merkezinde, kamuya ait bu alanla ilgili bugüne kadar birçok kere AVM projesi gündeme getirildi. Kadıköy halkı sahip çıktı, davalar açıldı ve mahkeme kararı gereği Kuşdili Çayırı yapılaşmaya açılamadı. İBB yönetimi öncelikle mahkeme kararlarına uymalı. Kuşdili Çayırı’nda önce beton kaldırılmalı, sonra ağaçlanmalı.”

SÖĞÜTLÜÇEŞME MUAMMASI

Söğütlüçeşme tren istasyonunun bulunduğu bölgede AVM muamması devam ediyor. Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş "Alana kesinlikle bir AVM yapılmayacaktır" açıklamasını yapsa da belirsizliğini koruyan proje için, tren istasyonunun bulunduğu bölgeye prefabrikler yerleştirildi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na ait afişler asıldı.

Yurttaşlar, yapılacak projenin kamu yararı ilkesi gözetilerek uygulanması gerektiğini dile getirdi: “Kadıköy’deki tüm kamusal alanların, külliye benzeri yalnızca belli bir kesime hitap edebilecek projelerle değil, kamu yararı ilkesi gözetilerek, demokratik kullanıma izin verecek biçimde ve halkın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması gerekmekte. Kadıköylünün rızası alınmadan, ihtiyaçları gözetilmeden ve tarafına bilgilendirilme dahi yapılmadan emrivaki ile önüne getirilen bu projelerin hiçbirini kabul etmiyoruz. Bu çerçevede uzun senelerdir sürdürdüğümüz mücadelemize, kentimize ve yaşam alanlarımıza sahip çıkacağımızı ve sermayenin Kadıköy’ü gasp etmesine izin vermeyeceğimizi duyuruyoruz.”

Kuşdili Platformu Başkanı Gülsün Gökalp ise projeyle ilgili İBB ve Kadıköy Belediyesi’nden dönüş alamadıklarını sözlerine ekledi.