Kadın çalışmalarında Meclis sınıfta kaldı

HABER MERKEZİ

Eşitlik İçin Kadın platformu (EŞİK) , son bir ayda kadın hakları ve cinsiyet eşitliği adına TBMM’de yapılanlar ve yapılmayanları sıraladı.

EŞİK’in TBMM İzleme Grubu olarak, 16 Ekim-15 Kasım 2020 tarihleri arasındaki süreci kapsayan ikinci izleme raporu, parlamentonun kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği dersindeki zayıf notlarını ortaya koydu. Raporda, usul ve yasalara uygunluk açısından oldukça tartışmalı olan yeni bütçenin de kadınların sorunlarının çözümüne, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik olmadığının altı çizildi.

KADIN BAKANLIĞI KURULMALI

EŞİK’in hazırladığı Meclis İzleme Raporu’na yansıyanlar şöyle:

Cumhurbaşkanlığı, 2021 hedefleri arasına kadına yönelik ayrımcılığı daha da derinleştireceği kesin olan Kadın Üniversitesi kurulmasını yerleştirirken; Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde hemen hiçbiri cevaplanmayan pek çok soru işareti ortaya kondu.

Hakkında evinde çalışan Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümüyle ilgili iddialar olan AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın bu görüşmelerde oturum başkanı olması ise adeta inadına seçilmiş izlenimi veriyordu ve tüm kadınlara bir tehdit niteliğindeydi.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Kadın Bakanlığı kurulmadığı sürece, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve istismarlarının önüne geçilebilmesi mümkün değil” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GÖRMEZDEN GELİNDİ

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in ‘İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılara neden sessizsiniz?’, CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in ‘Neden erken yaşta evliliklerle ilgili düzenleme yapılmadı? Neden kadınlar sadece ille de anne olsun isteniyor?’ gibi sorularını da cevapsız bıraktı.

***

Kabul edilen kanunlarda kadının adı yok

TBMM’nin son bir ayda gösterdiği ya da gösteremediği kadınlara dair performans şöyle:

♦ Genel Kurullarda konuşan 96 milletvekilinden sadece 9’u ‘kadın’ sözcüğünü kullandı.

♦ Parti gruplarında kadın konusu: HDP 37 dakika, İyi Parti 6, CHP 15 saniye!

♦ 54 kanun teklifinden kadınların payına yalnızca 1 tane düştü

♦ 836 soru önergesinden ancak 8’i kadınlarla ilgiliydi

♦ Kabul edilen kanunlarda kadının adı hiç yoktu

♦ 27 meclis araştırma önergesinden sadece 2’si kadın içindi

♦ Mecliste yapılan 90 basın toplantısından sadece 3’ü kadınların yaşadığı sorunlara değindi.