Her güne yeni bir kadın cinayetiyle uyanan ülkede, cinayetler meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Avukat Torun, “Her kadın cinayetinde o ölümü meşrulaştıracak söylemlerde bulunuluyor. Bu söylemler ve cezasızlık cinayetleri artırıyor” diyor

Kadın cinayetleri iktidar eliyle meşrulaştırılıyor

DİLARA ŞİMŞEK

Ülke her gün bir kadın cinayeti ya da kadına yönelik şiddet haberiyle uyanıyor. Failler, cezaların yetersizliğinden ve cinayeti meşrulaştırıcı söylemlerden cesaret almaya devam ediyor. Avukat Tuba Torun, “Cinayeti normalleştiren dil, cinayetleri artırıyor. Cezasızlık algısını tarihte hiç olmadığı şekilde yayan ve yasalara riayeti ortadan kaldıran da ne yazık ki siyasi iktidar” diyor.

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenyurt Belediye Meclis Üyesi Hamdullah Arvas, birlikte olduğu erkek tarafından öldürülen Zeynep Şenpınar’ı örnek göstererek kadın cinayetlerine ilişkin skandal bir paylaşımda bulundu. Arvas’ın “Hikâye aynı, özgürlük düşkünü bir kadın ve gayrimeşru yaşantısı içinde geçen bir ölüm hikâyesi” ifadeleri büyük tepki çekti.

Kadın cinayetlerinin dijital araçlarla ve iktidar eliyle pompalandığını söyleyen Avukat Tuba Torun, AKP’li Arvas’ın sözlerine tepki gösterdi: “Kendilerinin istediği yaşam tarzının dışında yaşayan kadınların şiddeti ve cinayeti hakettiğine yönelik bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu özellikle oluşturulmuş bir politikadır. Her kadın cinayetinde o ölümü meşrulaştıracak söylemlerde bulunuldu. Halk her birine çok büyük tepki vermesine rağmen buna ısrarla devam ediyorsalar bu özellikle yapılan bir şeydir.”

EN BÜYÜK SORUN ‘CEZASIZLIK’kadin-cinayetleri-iktidar-eliyle-mesrulastiriliyor-736171-1.

Torun, ülkede kadına yönelik şiddette karşı karşıya olunan en büyük sorunun ‘cezasızlık algısı’ olduğunu söyledi. Faillerin ceza almayacağının rahatlığında olduğunu vurgulayan Torun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vahşi bir vakada en üst sınırdan ceza vermezseniz bu cezasızlık algısı yaratır. Faillerin çıkarılması, af kapsamına alınan suçlar, istismarcıya evlilik affı gibi girişimlerin tamamı çok büyük cezasızlık algısı yaratıyor. Bu özellikle iktidar eliyle yapılan algıdır. Faillerin ‘nasıl olsa ne yaparsam yapayım ya kısa süre cezaevinde kalıp çıkacağım ya da hiç ceza almayacağım’ rahatlığıyla suç işlemeye teşvik edilmesidir.”

CİNAYETLER SON BULMUYOR

Kadına şiddet ve kadın cinayeti son bulmuyor. Önceki gün cansız bedeni bulunan 61 yaşındaki Fatma Günay cinayetinde, oğlu ve arkadaşları tutuklandı. Manisa’da 17 yaşındaki Ceren Kultaş’ı pompalı tüfekle öldüren Şükrü Şimşek, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Fail verdiği ifadede Ceren’i ‘başkasına benzettiği için’ öldürdüğünü söyledi. Birlikte olduğu erkek tarafından öldürülen 22 yaşındaki Zeynep Şenpınar’ın ise fail Selim Ahmet Kemaloğlu’nu cinayetten 2 hafta önce şikayet ettiği ertesi gün şikâyetini geri çektiği öğrenildi.