Bu ay üç büyük Latin Amerika ülkesi cinsiyete dayalı suçlara karşı kadınların seferberliklerine tanık oldu.1 Şubat’ta Arjantin’de, cinsiyetçi şiddeti ortadan kaldırmak için kamu politikaları talep eden yüzlerce kişi toplandı. 2 Şubat’ta Kolombiya’da, 20 yaşında bir üniversite öğrencisinin cinsel tacize uğrayıp öldürülmesi davasında adalet talep eden binlerce kadın sokaktaydı. Aynı gün, Meksika’da 5.000’den fazla kadın, kadınların […]

Kadın cinayetlerine karşı tüm Latin Amerika seferberlikte: Korkmuyoruz yürüyoruz!

Bu ay üç büyük Latin Amerika ülkesi cinsiyete dayalı suçlara karşı kadınların seferberliklerine tanık oldu.1 Şubat’ta Arjantin’de, cinsiyetçi şiddeti ortadan kaldırmak için kamu politikaları talep eden yüzlerce kişi toplandı. 2 Şubat’ta Kolombiya’da, 20 yaşında bir üniversite öğrencisinin cinsel tacize uğrayıp öldürülmesi davasında adalet talep eden binlerce kadın sokaktaydı. Aynı gün, Meksika’da 5.000’den fazla kadın, kadınların ve gençlerin kaçırılma girişimlerine karşı caddeleri doldurdu. 8 Şubat’ta ise Honduras’ta kadınlar sokaklara döküldü. People Dispach’de yer verilen rapora göre Ocak ayında Latin Amerika ve Karayipler’de 282’den fazla kadın cinayeti işlendi.

Arjantin: 27 kadın cinayetine karşı yürüyüş

1 Şubat’ta yüzlerce Arjantinli kadın Ocak ayında kaydedilen 27 kadın cinayeti kınamak için Buenos Aires’te büyük bir gösteri yaptı. #NiUnaMenos/ Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz bayrağı altında, kadınlara ve LGBTİ bireylere yönelik şiddeti protesto etmek için Ulusal Kongre’den Plaza de Mayo’ya yürüdü.

Kolombiya: üniversite öğrencisi öldürüldü

2 Şubat’ta, 20 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Katherine Jineth Astaiza Molano’nun cinsel tacize uğrayıp öldürülmesine protesto etmek için gösteri düzenledi. Ailesi, akrabaları, arkadaşları kentin ana caddelerinde yürüdü. Onun için adalet istedi ve soruşturma sürecini hızlandırmasını istedi. Suçluların cezasız kalmaması için sokakları doldurdu.

Honduras: 30’dan fazla kadın cinayeti

Honduras Ulusal Özerk Üniversitesi’ndeki (UNAH) şiddet gözlemevine göre, Ocak ayında Honduras’ta 30’dan fazla kadın öldürüldü. Raporda, çoğunun aile içi ve cinsel şiddete maruz kaldıkları belirtildi. Kadınların yaş aralıkları ağırlıkla 40 ile 70 yaşları arasındaydı ve eşleri veya bir aile üyesi tarafından öldürülmüşlerdi. Raporda ayrıca ülkenin geçen yıl meydana gelen kadın cinayetlerinin yüzde 95’inin hala cezasız kaldığına dikkat çekildi.

Meksika: 5 Binden fazla kadın sokakta

Meksika’da 2 Şubat’ta kadın cinayetlerine, ve gençlerin kaçırma girişimlerine karşı büyük bir miting düzenlendi. Mexico City’deki 5.000’den fazla kadın, kadına yönelik saldırganlık konusunda farkındalığı artırmak ve kadınların hayatını korumak için önlemler almak için şehir merkezine yürüdü. Kadınlar “Kadın Cinayetleri İçin Acil Acil Durum” adını verdikleri eylemlerinde, “Bu bizim hatamız değil! Korkmuyoruz! Yürüyoruz! Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz!” yazılı pankartlar taşıdılar. Birleşmiş Milletler’e göre, Meksika’da her gün dokuz kadın kadın cinayeti yaşanıyor ve on kişiden altısı toplu taşımada tacize maruz bırakılıyor. Ulusal Kamu Güvenliği Sistemi Genel Sekreterliği verilerine göre, Meksika’da 2018’de toplam 861 kadın cinayeti kaydedildi.