Konya'da, 8 Mart için bir araya gelen Kadın Dayanışma Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Kadınlar, "Bir 8 Mart’ı daha öfkemizle, isyanımızla ve direnişimizle karşılıyoruz" diye konuştu.

Kadın Dayanışma Platformu Konya’dan seslendi: Bir 8 Mart’ı daha öfkemizle, isyanımızla ve direnişimizle karşılıyoruz

AYDIN SEZER DEMİRÖZ

Konya’da bir araya gelen Kadınlar Direnişte, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu'nun (KESK) oluşturduğu Kadın Dayanışma Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Kadın Dayanışma Platformu sözcüsü Melike Öztürk, ataerkiye karşı kadınlar direnişte sloganları eşliğinde, emeğinin son damlasına kadar sömürülen milyonlarca emekçi kadının, inançla direndiğini belirterek, direnmeye de devam edeceklerini söyledi. Erkeklerle aynı iş kolu altında çalıştıklarını fakat kadınların daha düşük ücretler aldıklarını ifade ederek kreşi hak olarak görmeyen, tacize ve mobbinge karşı işinden atılmamak için susmak zorunda bırakılan emekçi kadınların yaşadıklarına dikkat çekti.

Öztürk, "Bir 8 Mart’ı daha öfkemizle, isyanımızla ve direnişimizle karşılıyoruz" ifadelerini kullanarak çok sayıda insanımızın yaralı ve milyonlarcasının barınma, beslenme, giyecek, sağlık gibi temel ihtiyaçlardan mahrum kaldığını söyledi.

kadin-dayanisma-platformu-konya-dan-seslendi-bir-8-mart-i-daha-ofkemizle-isyanimizla-ve-direnisimizle-karsiliyoruz-1135744-1.

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde on binlerce yurttaşın hayatını kaybettiğini vurgulayan Öztürk, alanda bulunan kadınları, 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti. Afetlerin en çok kadınları etkilediğini ifade ederek deprem bölgesinde yaşanılan felaketlerin ardından, kadınların ihtiyaçlarının ikincilleştirilmeye çalıştığını ve çok sayıda kadının travmaya bağlı olarak regl olduğunu, hijyenik pedlerin, tamponların yeterli sayıda gönderilmediğini söyledi.

Kadınların, eksik olan ihtiyaçların giderilmesi için haykırdıklarını aktaran Öztürk, Diyanet’in evlat edinilen depremzede çocuklarla evlenmeye dair fetva verdiğini ve aynı kurumun 2016 yılında ise "Bir babanın kızına şehvet duyması haram değil, nikah düşürmez" sözlerini hatırlatarak, Diyanet’i uyardıklarını söyledi. "Elinizi çocuklardan, kadınlardan çekeceksiniz" diyerek , çocuk istismarını aklayanları bu ülkeden temizleyeceklerini açıkça ifade etti.