Birleşik Metal-İş üyesi kadın işçiler, VİP Giyim’de iki aydır direnişlerini sürdüren kadın işçileri ziyaret etti, “Yanınızdayız” dedi

Kadın dayanışması yaşatır: Yanınızdayız!

Sevgim DENİZALTI

Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, VİP Giyim Fabrikası’nda sendikalı oldukları için işten atılan ve 59 gündür direnişlerini sürdüren kadın işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu.

Kocaeli Darıca’daki fabrikanın önüne gelen metal işçisi kadınlar, “Kadın dayanışması yaşatır, yanınızdayız” pankartı açtı. “VİP Giyim işçisi yalnız değildir” sloganlarıyla direniş alanına yürüyen kadınlar, direnişteki DERİTEKS üyesi işçiler tarafından alkışlarla karşılandı.

Direnişteki işçiler Nimet Özkaya ve Kadriye Horlu, metal işçisi kadınlara teşekkür ederek, bu dayanışmanın kendilerine güç verdiğini belirtti.

SESİNİZE SES OLMAYA GELDİK

Ziyarette Kadın Komisyonu adına açıklama yapan Cofle TK Fabrikası İşyeri Temsilcisi Zübeyde Şeker, “Her direnişin ihtiyacı dayanışmadır. Onun için buradayız, sesinize ses olmaya geldik” dedi. Sendikalaşma hakkının tüm işçilerin en temel hakkı olduğuna dikkat çeken Şeker, “İnsan onuruna yakışır bir çalışma ortamına ancak sendikal örgütlülükle kavuşmak mümkün. Ama sendikalaşmak hiç kolay değil. Patronların pervasızlığı, yasa tanımaz halleri bu hakkımızı neredeyse kullanılamaz hale getiriyor. Herkes için zor, ama kadınlar için daha zor olan bir direnişi sizler yılmadan, inatla, sabırla günlerdir sürdürüyorsunuz” diye konuştu.

KADIN DİRENİŞLERİ FARKLIDIR

Kadın direnişlerinin farklı olduğunu, çünkü kadınların direnmeye başladıklarında sadece patrona karşı direnmediklerini söyleyen Şeker, “Karşımızda sadece pervasız, yasa tanımaz bir patron durmaz. Karşımızda erkek egemen sistemin tüm kurumları, zihniyeti, kadın düşmanı kültürü durur. Bu direniş topyekûn etrafımızı saran, mücadelemizi durdurmak isteyen herkese karşı verilir. Zaman olur kocaya, babaya, kardeşe, komşuya, zaman olur polise, iktidarın eril, cinsiyetçi diline karşı direnmek zorunda kalırız” ifadelerini kullandı.

Kadınlar olarak alın terinin hakkı, özgürlük ve eşitlik için verdikleri mücadelenin meşru ve haklı olduğunu vurgulayan Şeker, “Bu mücadele boşa verilmiş bir mücadele değil, bu mücadeleden zaferle çıkacak olan sizlersiniz. VİP’e sendika girecek. Mücadeleniz, sendikal tarihe ve kadın mücadele tarihine altın harflerle yazılacak. Bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak, başta kadınlar olmak üzere emekten yana olan herkesin görevi” diyerek sözlerini tamamladı.

SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye’de sendikalaşma hakkının anayasal bir hak olduğunu, ancak bu hakkın kullanımını engelleyen işverenlerin hiçbir yaptırımla karşılaşmadığını belirtti. Pek çok işyerinde olduğu gibi VIP Giyim’de de işverenin suç işleyerek sendikalaşma hakkını gasp ettiğine dikkat çeken Serdaroğlu, şunları kaydetti: “Burada 20-25 yıldır çalışan kadın arkadaşlarımız var. Yıllardır asgari ücretle çalışıyorlar. Bu fabrika sadece arkadaşlarımızın alın terini, emeğini değil, gelecek hayallerini de çaldı. İçeride yasa dışı işler oluyor. DERİTEKS sendikamız diyor ki, içeride e-devlet şifrelerini alarak işçileri zorla sendikadan istifa ettiriyorlar. Tüm bunlar suç! Buradan savcıları göreve çağırıyoruz. Direnen arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. Yasaları çiğneyen bu çakallara meydanı bırakmayacağız. Bu fabrikaya sendika girecek.”

MÜCADELE TARİHİMİZE BAKSINLAR

DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, gösterdikleri dayanışmadan ötürü Birleşik Metal-İş’e ve Kadın Komisyonu üyelerine teşekkür etti. VIP Giyim patronunun kolluk güçlerini getirerek direniş alanına branda çekilmesini dahi engellettiğini hatırlatan Servi, “Böyle yapınca biz yılacağız, vazgeçeceğiz sanıyorlar. Bizim mücadele tarihimize bir baksınlar. VİP Giyim işverenine bir kez daha çağrı yapıyoruz: Bu inadınızdan vazgeçin! İşçilerin sendikal haklarına saygı duyun! Hem burada hem de uluslararası alanda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

ILO 190’I İMZALAYIN!

Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu üyeleri ile direnişteki DERİTEKS üyesi işçiler, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) işyerinde şiddet ve tacizi önlemeye yönelik 190 sayılı sözleşmesinin imzalanması için dünya genelinde yürütülen kampanyaya da destek verdi. Kadın işçiler, üzerinde “ILO 190 İnsan Yaşamını Değiştirebilir” yazılı afişlerle fotoğraf çektirerek Türkiye’ye sözleşmeyi imzalama çağrısında bulundu.

Hiçbir şey bizi yıldıramaz

VIP Giyim’in önünde yağmur çamur demeden iki aydır direnişlerini sürdüren Nimet Özkaya ve Kadriye Horlu, BirGün’e yaptıkları açıklamada, “Hiçbir şey bizi yıldıramaz. Direnmeye devam edeceğiz” dedi. Nimet Özkaya: Çok küçük yaşta başladım burada çalışmaya. 23 sene çalıştım, çok emek verdim. İçerideki mobbinge, haksızlıklara dur dememiz gerektiğini anladığımız anda sendikaya üye olduk. Üyeliklerimiz aktif ve güzel şekilde devam ediyordu; ama patronlar bunu duyduğunda önce beni ve Kadriye’yi işten çıkardılar. Biz de kapıda direnişe geçtik, iki aydır direniyoruz. Dayanışmadan güç alıyoruz, çok teşekkür ediyoruz.
Kadriye Horlu: 22 yıldır çalışıyordum. İçeride çok fazla psikolojik şiddet vardı. Kadın olduğumuzdan dolayı bu şiddeti daha fazla yaşadık. Ücretlerimiz çok düşüktü. Biz de bir sendika olması gerektiğine karar verdik. Patronlar bunu duyunca işimize son verdiler. 58 gündür buradayız, direniyoruz. Bu direniş bize çok şey kattı, dostlar kazandırdı, daha güçlü olmamızı sağladı. Hiçbir şey bizi yıldıramaz. Herkesten destek bekliyoruz. İçerideki arkadaşlarımızın korkmadan sendikaya üye olmasını istiyoruz.