Kadın İşçi Dayanışma Derneği’nin sol partilerin kadın emeği politikalarına ilişkin hazırladığı raporda, ortaklaşma vurgusu yapıldı. Rapora göre Bursa’da direnen tekstil işçilerinin SOL Parti’ye üye olmaları örnek gösteriliyor.

Kadın emeğinde ortaklaşılmalı
Fotoğraf: BirGün

EMEK SERVİSİ

Kadın İşçi Dayanışma Derneği, ‘Sol Partiler Kadın Emeğine Nasıl Bakıyor?’ başlıklı raporunu dün İstanbul Beyoğlu’ndaki Cezayir Toplantı Salonu’nda açıkladı.

Kadınİşçi (kadinisci.org) editörü Necla Akgökçe, bu raporu hazırlama fikrinin nasıl doğduğuna ve raporun hazırlanma sürecine ilişkin bilgi verirken raporun sunumunu Feryal Saygılıgil gerçekleştirdi.

Sol partilerin emek ve kadın emeği politikalarının farklılık gösterdiğine değinilen raporda, tarihi bir seçime doğru giderken sol siyaset yapan partilerin politikalarının analiz edildiğine değinildi.

GENÇ KADIN İŞSİZLİĞİ

EHP, EMEP, HDP, SOL Parti, TİP, TÖP, TKH, TKP, Yeşiller Partisi ve Yeşil Sol Parti’nin kadın temsilcileriyle, yapılan görüşmeler üzerinde hazırlanan raporda, bazı partiler şöyle:

SOL Parti: “Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, kadın emeği politikalarına ilişkin yaptığımız görüşmede özellikle genç kadınların da örgütlü olduğu bir parti olarak, genç kadın işsizliğinin üzerinde durduklarını belirtti. Özel eğitim öğretmenleri, dershane öğretmenleri, özel okul öğretmenleri, eğitim fakültesi mezunu kadınlar kendi aralarında ağlar kurup örgütlenme çalışması yürüttüklerini anlattı. Bursa’da yaptıkları grev ve direnişlerle gündeme gelen Acarsoy, Barutçu ve Turkuaz Tekstil işçilerinin hepsi özellikle kadın işçilerin SOL Parti’ye üye olmaları partinin kadın işçi çalışmaları açısından örnek gösteriliyor. Başer, pandemi sürecinde ise kadın işçilerin yaşadığı temel işçi sağlığı iş güvenliği sorunlarını, güvencesizlik meselesini, geçici işçilik meselesiyle ilgili çözüm önerilerini gündemlerine aldıklarını dile getirdi. İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili mücadelenin bir parçası olduklarını da vurguladı. Deprem bölgesinde çalışmalarını yürüttüklerini, kadınlarla toplantılar yaptıklarını dile getirdi. Başer, kadın emeğine ilişkin taslak metinlerinin olduğunu dile getirdi.”

EHP: “Merkez Komite Üyesi Sanem Deniz Kural’la kadın emeği politikalarına ilişkin yaptığımız görüşmede,  işyerlerinde kadınların örgütlenmesi ve orada yaşanan sorunlara ilişkin mücadele eden kadın meclislerinden söz etti. İşten atılan kadın arkadaşları için eylemler yaptıklarını, işçi direnişlerine de destek olarak gittiklerini, regl izninin de gündemlerinde olduğunu dile getirdi.

EMEP: Parti içinde bir kadın örgütlenmesi, politikası vardır ve bu politikanın temelinde kadın ezilmesinin kapitalist sistemden kaynaklandığı saptaması yatmaktadır. Genel Başkan Selma Gürkan ve meclis üyesi Fulya Alikoç, yaptığımız görüşmelerde çalışmalarının önemli bir parçasını kadın işçilerle ilgili çalışmaların oluşturduğunu dile getirdiler.

HDP: Parti tüzüğünde, örgütlenme ilkeleri ve iç işleyiş başlığı altında, ‘tüm karar alma mekanizmalarında kadınlar lehine en az eşit temsili esas alır ve uygular’ ibaresi geçmektedir. HDP 27. Dönem İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’le kadın emeğine ilişkin yaptığımız görüşmede, ev içi ve bakım emeğinin yeterince gündem oluşturmadığını hem ev içi hem de ücretli emeğe birlikte dikkat çekmeye çalıştıklarını dile getirdi. Kreş hakkı, çalışan kadın yoksulluğu, toplu sözleşmelerin kadın işçi hakları ve eşitlik mekanizması olarak kullanımı, toplu iş sözleşmesinde regl izninin yer alması, ev içi şiddet ve işyeri şiddetiyle ilgili kadın emeğine yönelik somut bir politikaları yok.”

Raporun sonuç kısmında birtakım önerilere yer verildi: “Sol siyasi partiler pek çok alanda olduğu gibi kadın emeği alanında da çalışmalarını ortaklaştırmıyorlar. Eşit haklar için verilen mücadelenin ortaklaştırılması hükümetlere karşı pazarlık gücünü artırarak daha kolay sonuç almayı sağlayacaktır. Seçim ittifakı olarak görülen Yeşil Sol Parti içine giren partilerin kadın emeği çalışmalarının seçimden sonra da ortaklaşması gerektiğini düşünüyoruz. İşyerinde cinsel tacize ve şiddete karşı en yetkin uluslararası sözleşmelerden biri olan IL0 190’ının imzalanması için yukarıda saydığım tüm parti grupları içine alan geniş bir kampanya örgütlenmelidir.”