TBMM Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu toplantısında konuşan ILO Temsilcisi Akalın, iktidarın kadın istihdamı ve hakları için hazırlanan dört uluslararası sözleşmeye imza atmadığına dikkat çekti.

‘Kadın hakları’nı umursamıyorlar

Hüseyin ŞİMŞEK

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak kadın haklarına dair önemli bir kazanımı yok eden AKP’nin kadınlarla ilgili dört uluslararası sözleşmeyi daha ‘görmezden geldiği’ ortaya çıktı. TBMM Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na bağlı, Kadınların İş ve Aile Yaşamlarının Uyumlaştırılması Alt Komisyonu toplantısında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) temsilcisi Ayşe Emel Akalın, kadınların iş yaşamında yaşadığı sorunları ve çözümlerini anlattı.

Uluslararası sözleşmelerin kadınların eşit iş ve eşit ücret gibi temel haklarını sağlamada büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Akalın, bu kapsamda hazırlanan ve birçok ülkenin imza atarak taraf olduğu sözleşmelere, Türkiye’nin katılmadığını söyledi. Akalın, “Dört sözleşme henüz Türkiye tarafından onaylanmadı. İş, yaşam dengesine dair doğrudan ilgili olan 156 sayılı Sözleşme, Aile Sorumluluğu Olan İşçiler Sözleşmesi. Onun dışında, Anneliğin Korunması Sözleşmesi var, 183 sayılı Sözleşme. Ev İşçileri Sözleşmesi var. Ev işçilerinin yani evde gündelikçi ya da aylıkçı olarak çalışan kadınların çalışma koşullarının geliştirilmesi ve insana yakışır iş koşullarında çalışmaları için yürüttüğümüz çalışmalar var. 2019 yılında, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılması konusunda bir sözleşme daha onaylandı ‘C190’ şeklinde” dedi.

ÇALIŞMA SÜRESİ UZUN

ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin hem işyerinde şiddet ve tacizin ortadan kaldırılması ve ev içerisindeki şiddet olaylarının önlenmesi konusunda çalışma yaşamının temel aktörlerine sorumluluk verdiğini vurgulayan Akalın, çalışma yaşamına dair şunları söyledi: “Yasal çalışma süresi, İş Kanunu'na göre kırk beş saat. Bu, birçok OECD ülkesinden daha yüksek. Çalışma süresinin azaltılması bir eksen yani iş, yaşam dengesini sağlamak için ILO tarafından önerilen eksenlerden bir tanesi.”

EŞİTLİK TALEBİ

İmzalanmayan sözleşmelerin onaylanarak yürürlüğe konmasının eşitliğin sağlanması anlamında önemli olduğunu vurgulayan Akalın, şöyle konuştu: “Eğer iş yaşam dengesi özelinde bakıyorsak 156 sayılı Aile Sorumluluğu Olan İşçiler Sözleşmesi bu anlamda öncelikli ve kritik bir sözleşme, son derece önemli. Türkiye'de özel sektörde ücret açığı kamu sektöründen çok daha yüksek. Bunun da en önemli sebebi kadınlar arasında kayıtsız çalışmanın çok fazla olması.”