Kadın haklarına saldırı komisyonu

HABER MERKEZİ

CHP, kadına karşı şiddet olaylarının büyük artış göstermesinin ardından AKP'li Öznur Çalık başkanlığında kurulan TBMM Kadına Karşı Şiddetin Nedenlerinin Araştırılması Komisyonu’ndan çekildi. CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, komisyonda kadının korunmasından çok şiddet ve istismarın haklı görüldüğü bir zeminin oluştuğunu kaydetti. Taşçıer, komisyonun AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını meşrulaştırmaya dönük olduğuna da dikkati çekti.


AKP’li Başkan Çalık ve AKP milletvekilleri tarafından komisyona davet edilen “uzman”ların kadın ve çocuk istismarı ile şiddete neden olabilecek önerilerde bulunduğunu kaydeden Taşcıer, “Komisyona çok eşliliği, 15 yaşında çocukların evlenmesini savunan, Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kaldırılması taleplerini yönelten kişilerin davet edilip dinlenmesi, bardağı taşıran son damlalar oldu” diye konuştu.

NELER KONUŞULDU?

Komisyonda kurulduğu günden bu yana dile getirilen tartışmalı görüşlerden bazıları şöyle:

• Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Koronavirüs salgını sürecinde kadına şiddet olayları tolere edilebilir düzeyde arttı.

• Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan: Kadın, erkek, biyolojik olarak eşit değil. İstanbul Sözleşmesi’nde ‘cinsiyet rolü’ tanımı belirsiz. Belirsiz olduğu için herkes kendisi gibi anlıyor, muz gibi. İnsan ne yerse ona benzetiyor.

• Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan: Gerek LGBT gerek feminist derneklerin erkeği, kültürü ve dini yok sayma noktasında hareket ettiğini, bunun da kadına yönelik şiddeti azaltmadığını, tam tersi, negatif bir unsur oluşturduğunu söylüyoruz. Bir dönem Kemal Sunal filmlerinde dini ve dindarları gerici, yobaz gösteren senaryolar olmuştu, bunları da şiddetle reddediyoruz.

• Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan: İnsan fıtratına aykırı sapkın ilişkilerin belli çevreler tarafından kasıtlı şekilde meşrulaştırılmaya çalışılması, aile kurumuna yönelik ana tehditler arasında yer almaktadır. Erken evlilik insan hakkıdır.