Kadın istihdamı 18 yılda yüzde 3 artırılabildi

Mustafa BİLDİRCİN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Bakan Vedat Bilgin’e milletvekillerince yöneltilen soruların yazılı yanıtları milletvekillerine iletildi. HDP Milletvekili Garo Paylan’ın, “Neden toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda konuşmadınız? Kadın yoksulluğunu gidermek için ne yapıyorsunuz?” sorularına verilen yanıtlar, AKP iktidarları döneminde kadınların iş yaşamında geri planda bırakıldığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nca paylaşılan verilere göre, kadın nüfusundaki yaklaşık yüzde 25’lik artışa karşın 15 ve üzeri yaş grubunda kadınların işgücüne katılma oranı 18 yılda yalnızca yüzde 3 artırılabildi. TÜİK’in AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında yüzde 27,9 olarak hesapladığı kadınların işgücüne katılma oranı 2020 itibarıyla yüzde 30,9 olarak gerçekleşti. Bakan Bilgin, kadınların işgücüne katılma oranını 18 yılda yalnızca 3 puan artırabilen iktidarın, “2023 yılı hedefini” de açıkladı. HDP’li Paylan’a iletilen yanıta göre, kadınların işgücüne katılım oranının 2023 yılında yüzde 41’e çıkarılması hedefleniyor.


Yanıtı BirGün’e değerlendiren HDP Milletvekili Garo Paylan, “AKP’nin başarı olarak anlattığı artış, büyük bir başarısızlıktır” dedi. Kadının işgücünü katılım oranının düşüklüğünün, “AKP’nin kadını evde tutma ve yalnızca çocuk doğurma aracı olarak görme politikalarının sonucu” olduğunu kaydeden Paylan, “Kadının istihdamda daha çok yer almasını savunuyoruz” dedi.

2023 yılına yönelik, “Kadın istihdamı yüzde 41’e çıkarılacak” hedefine yönelik de konuşan Paylan, “İstihdamı 18 yılda yalnızca yüzde 3 artırabilen AKP’nin iki yıl için öngördüğü yüzde 11’lik artış bir hayaldir” diye konuştu.