Kadın istihdamı artırılmalı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan rapora göre kadınlar çocuk sahibi olduktan sonra istihdamın dışına itilirken bu durumu önleyici uygulamalar yapılması gerektiği belirtildi. Kadın istihdamının azalmaması için erken çocukluk bakımı ve eğitimi uygulamalarının (EÇBE) artırılması gerektiği vurgulandı.

ILO Türkiye Ofisi ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından, kadınların üzerindeki erken çocukluk bakım yükünün azaltılarak, kadın istihdamını artırmak amacıyla, "Kurumlar arası İş Birlikleri ile Kadın İstihdamını Desteklemek: Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi Uygulamaları" (EÇBE) Raporu" hazırlandı.


Raporda, çocuk bakım yükümlülüğünün kadınların üzerinde olmasından çocuk sahibi olduktan sonra iş gücü piyasasının dışına çıktıklarına veya kayıt dışı çalışma biçimlerine yöneldiklerine dikkat çekildi. Çocuk bakım hizmetlerinin kurumsallaştırılarak yaygınlaştırılmasının, kadınların farklı sektörlerde, daha kaliteli, güvenceli, insana yakışır işlerde çalışabilmesine katkıda bulunacağı vurgulanan raporda, bakım hizmetlerinin erişilebilir ve kaliteli olmasının, kadınların üzerindeki bakım yükünü azaltarak, kadınların iş gücüne daha fazla katılımını sağlayacağı, bu durumun toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına da katkıda bulunacağı belirtildi.

EÇBE'ler çoğaltılmalı

Raporda, işverenlerin iş birliği ile kurulan ‘Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Uygulaması’, belediyeler öncülüğünde gerçekleşen ‘Belediye Uygulaması’ ve iş yerlerinde örgütlü ‘Sendika Uygulaması’ olmak üzere üç çocuk bakım hizmeti önerildi.

OSB'lerin, çocuk bakım hizmetinin sağlanmasında işverenler arasındaki iş birliklerinin kurulabileceği en uygun yerlerden birisi olarak gösterildiği ‘OSB Uygulaması’na göre, zaten var olan bir mekan ve iş birliği üzerinden, EÇBE merkezi açabilecek.

Belediye Uygulaması’yla da yerel ihtiyaçlara cevap verecek. Bu uygulamada, çocuk bakım hizmeti sağlamada işverenlerle belediyeler arasında yapılacak bir iş birliği ile EÇBE merkezlerinin açılması sağlanacak.

Sendika Uygulaması’nda ise sendikalar çocuk bakım hizmetlerinin sağlanmasına doğrudan veya dolaylı katkıda bulunabilecek.