Kadın cinayetlerini engellemek için herhangi bir çaba sarf edilmezken Pınar Kaynak’ı Trabzon’da katleden erkek ancak 4 yıl sonra yakalanabildi. AKP, İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek kadın cinayetleri ve şiddetin önünü açarken 78 baro başkanı ise sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

Kadın katili 4 yıl sonra yakalandı

HABER MERKEZİ

İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden iktidardan cesaret alan erkekler, kadınlara saldırırken cinayet faili ise ancak 4 yıl sonra bulundu. Trabzon’da 2017’de cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra katledilen 24 yaşındaki Pınar Kaynak’ın katil zanlısı 4 yıl sonra yakalandı. Kocaeli’nde ise bir kadına erkek saldırdı.
Kadın cinayetlerini, şiddeti önlemek için çaba sarf etmekten geri duran iktidar ve ortakları İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmakta da bir sorun görmedi. İktidar, kadınların yalnızca sayılardan ibaret olduğunu ima eder gibi kendi propagandasını yapmayı sürdürürken hem şiddet hem de cinayetlerin önüne geçmiyor. Kadın cinayeti failleri ise ancak yıllar sonra yakalanabiliyor.

Trabzon'da, 4 yıl önce ormanlık alanda cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra katledilen Pınar Kaynak cinayetinde, 2 sanığın delil uyuşmazlığından tahliye edilmesinin ardından başlatılan yeniden inceleme sonucunda katil zanlısı Mustafa G. yakalandı. Mustafa G. ve cinayete yardım ettiği öne sürülen N.P. gözaltına alındı. Çukurçayır Mahallesi'nde 15 Ağustos 2017'de meydana gelen olayda bölgedeki eski hayvan barınaklarının yanındaki ormanlık alanda mahalle halkı, bir kadının çıplak cansız bedenini buldu. Cansız bedenin Pınar Kaynak'a ait olduğu tespit edilirken başlatılan soruşturmada A.K. ve N.B. adlı 2 erkek gözaltına alındı. Genç kadının üzerinden çıkan örneklerin şüphelilerle uyuşmadığı belirtilen bilirkişi raporunun ardından 2 sanık adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

ŞÜPHELİLER ARASINDAYMIŞ

Kaynak’ın üzerinde bulunan DNA örneklerinin belirlenmesinin ardından Mustafa G. ile DNA eşleşmesi tespit edildi. Kaynak'ın katil zanlısı olduğunu belirlenen Mustafa G. ile cinayete yardım ettiği öne sürülen N.P. gözaltına alındı. İfade işlemlerinin ardından Mustafa G, adliyeye sevk edildi. İfadesinde olay günü kadınla ilişki yaşadığını öne süren Mustafa G. yaşanan cinayetle ilgisi olmadığını iddia etti.

YİNE KADINA SALDIRI

Öte yandan Kocaeli’nin Körfez ilçesinde Rabia Buse Ş. evli olduğu erkek Burhan Ş. tarafından saldırıya maruz bırakıldı. Edinilen bilgiye göre Burhan Ş., önceki gün evli olduğu Rabia Buse Ş. ile tartışmaya başladı. Tartışmanın ardından Burhan Ş., kadına saldırıp yaraladı.

Rabia Buse Ş., erkekten kaçarak komşusuna sığındı. Burhan Ş, olay yerine gelen polisler tarafından gözaltına alınırken kadın ise hastaneye kaldırıldı. Rabia Buse Ş.’nin hayati tehlikesi sürüyor.

***

Devlet görevini yapsın, Sözleşme’yi uygulasın

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadın cinayetlerini ve şiddeti görmezden gelip devlete tüm bunları önleyebilecek yükümlülükler veren İstanbul Sözleşmesi’nden 1 Temmuz’da çıkılacağını açıkladı. Kadınlar ise tüm bunlara karşı ayakta kalıp direnmekten bir adım bile geriye gitmedi.

78 baro başkanı, İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yıl dönümünde ortak açıklama yaparak, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi, hukuki mücadelemizi sürdüreceğimizi paylaşıyoruz” dedi.

Aralarında İzmir, Ankara ve Antalya barolarının da bulunduğu baro başkanları, Türkiye’nin sözleşmeden çekilme kararının kadınları korumasız bırakacağını vurguladı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı Kararıyla çekilmenin; hukuka, Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu bir kez daha beyan ediyoruz. Devletin görevi bireylerin haklarını, hayatlarını korumak, eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldırarak şiddetsiz bir ortam ve yaşam hakkı sağlamaktır” denildi.

Öte yandan Ankara Dişhekimleri Odası, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının iptali için Danıştay’da dava açtı.