Brezilya Futbol Federasyon Başkanı Rogerio Caboclo, bundan sonra kadın oyuncuların erkek oyuncularla aynı ücreti alacaklarını söyledi.

Kadın mücadelesinin bir kazanımı daha: Brezilya'da futbolcu kadınlar, erkekler ile eşit ücret alacak

Spor alanındaki ücret eşitsizlikleri tüm dünyada varlığını sürdüren problemlerden biri. Futbolcu kadınlar, uzun yıllardır erkek oyuncularla eşit ücret alamak için mücadele veriyor.

Kazanımla sonuçlanan ücret eşitliği mücadelesine bir yenisi daha eklendi. Brezilya Futbol Federasyonu düzenlediği basın toplantısında, kadın ve erkek milli takımları oyuncularına eşit ücret ödeneceğini duyurdu.

Federasyon Başkanı Rogerio Caboclo, bundan sonra kadın oyuncuların erkek oyuncularla aynı ücreti alacaklarını söyledi.

Brezilya Futbol Federasyon Başkanı Rogerio Caboclo, futbolda kadın-erkek cinsiyetinin bir farkının olmadığını belirterek, "Brezilya Futbol Federasyonu, erkek ve kadın futbolcular arasındaki para ödülü ve ödeneklerini eşitledi. Bundan sonra kadın futbolcular erkek futbolcular ile aynı düzeyde para kazanacak. Kadın ve erkek ücretlerinde artık cinsiyet farkı olmayacak" dedi.

Federasyon tarafından alınan karar önümüzdeki yıl Olimpiyatlara katılacak takımlara ve bir sonraki Dünya Kupası turnuvalarında uygulanacak.

Günlük ödenen ücret eşitlenirken, Olimpiyatlara katılan oyunculara verilecek para ödüllerinin de kadın ve erkek oyuncular arasında eşit seviyeye getirileceği belirtildi.

Brezilya'da kadın futbolundan sorumlu koordinatör Aline Pellegrini kararı "Bir hayalin gerçekleşmesi" olarak niteledi.

Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Caboclo, 'cinsiyet ayrımcılığı olmadığını' söyledi ve Dünya Kupası'nda yarışan kadın milli oyuncuların da erkek oyuncularla eşit ücret alacağını ifade etti.

EŞİTLİK İÇİN SAVAŞMAYI ASLA BIRAKMAYACAĞIZ

ABD Kadın Futbol Takımı'nın, geçtiğimiz yıl erkek milli takım ile eşit ücret alma isteğiyle ABD Futbol Federasyonu'na (USSF) açtığı dava sonuçsuz kalmıştı. 28 kadın futbolcu, Eşit Ücret Yasası uyarınca 66 milyon Dolar (52.8 milyon Sterlin) tazminat istiyordu. Ancak mahkeme bu talebi, "Kadın takımına, erkek takımından daha fazla hem kümülatif hem de ortalama maç başına ödeme yapıldı" diyerek reddetmişti.

Eşit ücret talebi reddedildikten sonra, geçen yıl Dünya Kupası'nda Altın Top kazanan forvet Megan Rapinoe de sosyal medya hesabından, "Eşitlik için savaşmayı asla bırakmayacağız" paylaşımını yapmıştı.

ABD'li golcü Alex Morgan da, "Bu haberi duymak bizi hayal kırıklığına uğratmasına rağmen, bu eşitlik mücadelemizde bizi daha da cesaretlendirecek" ifadelerin kullanmıştı.