Kadın muhtarların hikayeleri bir kitapta toplandı: 'Cam Tavanları Kırıyoruz'

Avukat Oya Tekin’in, “Yerel Yönetimde Kadın Mücadelesi- Cam Tavanları Kırıyoruz” başlıklı kitabı, raflardaki yerini aldı. Adana bölgesinde 31 Mart seçimleri seçilen kadın muhtarlarla ve seçilemeyen kadın muhtar adaylarıyla röportajların yer aldığı kitap, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde de özel bir anlam taşıyor.

Tekin, kitaba ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Benim de bu kitabı kaleme almamdaki temel motivasyon, bu mücadeleyi farklı yönleriyle kamuoyuna ulaştırmak. Bu çalışmalarda 50-60 civarında kadın muhtar adayı ile çalışmalar yaparak onların adaylığa karar verme süreçlerinden başlamak üzere seçim çalışmaları, seçim günü yaşadıkları sorunlar ve seçim sonuçlarını aldıkları günkü sevinçleri, üzüntüleri ve hayal kırıklıklarını birlikte yaşadım.”

Tekin, birebir kadın adaylarla yapılan görüşmeleri şu sözlerle anlattı: “Sıkıntılar ve engellemelerle karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz. Kadınların ailelerinden, toplumsal geleneklere değer yargılarından siyasetteki eril duruma kadar her adımda dezavantajlı oldukları görülüyor. Bütün bunların çözülmesi için sosyal ve siyasal yaşamda erkek egemenliğine karşı kadın-erkek eşitliği bilincinin yükseltilmesi şart. Bu da hemen bir günde olacak bir mesele değil kuşkusuz. Bunun için kapsamlı bir toplumsal dönüşüm sürecinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Yanı sıra, bütün yasal, hukuki düzenlemelerin kadınların lehine dönüştürülmesi gerek. Pozitif ayrımcılığın kadınların yaşamını bir nebze de olsa rahatlatacağı açıktır. Zira kadınların güçlenmesi, haklarını kullanabilir, savunabilir ve genişletebilir duruma gelmeleri demokrasinin gelişmişlik durumunu gösterir.”

Kitabın geliri ise, Çukurova bölgesi kadın muhtar ve muhtar adaylarının eğitim, gelişim ve finansmanını hedefleyen Doğal Haklar Derneği’ne bağışlanacak.