Kadın öğretmenler ‘lider’ olacak

BirGün/Ankara

Türk Eğitim Derneği ile MEB, köylerde görev yapan kadın öğretmenlerin desteklenmesi amacıyla “Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz” protokolü imzaladı. Mesleğe yeni başlayan öğretmenleri hedef alan proje kapsamında ilk olarak 50 kadın öğretmenin eğitimlere katılması planlandı. Proje ile kadın öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine destek olunacağı ve öğretmenlerin görev yaptığı köylerde lider olmaları için yüz yüze ve uzaktan eğitim ile programlar düzenleneceği bildirildi. Köy okullarının sosyal ve fiziksel eksikliklerini düzeltemeye yönelik çalışmalar da gerçekleştirileceği ifade edildi.

Proje çerçevesinde, Cumhuriyetinin 100’üncü yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılına kadar bin kadın öğretmene, 30 binden fazla öğrenciye ve 150 bin aile üyesine ulaşılması hedefleniyor Proje, “Öğretmenlerin Mesleki ve Kişisel Gelişiminin Desteklenmesi”, “Öğretmenlerin Yöresel ve Sosyal Uyumunun Sağlanması-Sosyal Girişimcilik Modelleri” ve “Gönüllülük Esasına Dayalı Projeler ile Ana Projenin Desteklenmesi” olarak 3 temel bileşen kapsamında yürütülecek.

“Yaygınlaştırılacak”

Projenin imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, bu tür projeleri desteklemeye devam edeceklerini belirterek “Köylerde görev öğretmenlerin eğitim öğretim hayatına daha iyi katkı vermelerini sağlamak ve standartlarını yükseltmek gayreti içerisindeyiz” dedi. Öğretmenlerin öğrencilerin yetişmeleri için köylerde güç koşullarda görev yaptığını dile getiren Safran, “Benzer çalışmaların daha da yaygınlaştırılmasını diliyorum” diye konuştu.

TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da projenin Türkiye’de ilk olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Hepimiz biliyoruz ki köylü toplumdan sanayi toplumuna geçmeye gayret sarf ettik, maalesef köylü toplumundan gecekondu toplumuna dönüşüm sağlayabildik. Köyün, tarımın kıymetli olmasını köylünün kıymetli olmasını köylü çocuğunun daha da kıymetli olmasını sağlamak mecburiyetindeyiz. Bu projede en çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi kadın öğretmenlerin özellikle öğrencilerin annelerine, köydeki diğer kadınlara da ulaşması. Çünkü hepimiz biliyoruz ki kadının değer verdiği her iş parlıyor.”

“Karatahta ile eğitim yapıyorum”

Projeye dahil edilen ve Siirt’in Üçpınar köyünde öğretmenlik yapan Ayşe Yüksek ise projeden büyük beklentisi olduğunu söyleyerek “Karatahta ile eğitim yapıyorum. Bir görseli göstermek bile zorlaşıyor bazen. Akıllı tahta ve internet ile öğrencilerin bilgiye kolaylıkla ulaşabileceği bir ortam arzuluyorum” dedi.