BİSAM araştırmasına göre metal sektöründeki kadınlar erkeklere göre daha fazla hasta oluyor. 4 kadından biri kas ve iskelet hastalıklarıyla boğuşurken, doktor tanısı konmuş en yaygın hastalıklar arasında ikinci sırada nörolojik hastalıklar bulunuyor.

Kadın sağlıksız koşula mahkûm

Emek Servisi

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) Metal İşçilerinin Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları Araştırması’na göre kadın işçiler erkeklere göre daha çok tanılı hastalığa sahip. Kadınların yüzde 70’i baş ağrısı ve göz yorgunluğu yaşarken dörtte biri ise kas ve iskelet hastalığından muzdarip. Araştırmada kadınların daha fazla hasta olmasının nedeni olarak kadın işçi sağlının gerektiği gibi ele alınmaması ve ihmal edilmesinden kaynaklandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “İşçi sağlığı ve güvenliği alanında toplumsal cinsiyet perspektifinden yapılmış araştırma sayısı neredeyse yok denecek kadar azdır. Uluslararası alanda görülen kimi çalışmaların yanında ülkemizde yapılan çalışmalar son derece sınırlıdır. Bu da kadın işçi sağlığının gerektiği gibi ele alınmadığı, ihmal edildiğini ortaya koymaktadır. İşyerlerinde sağlık ve güvenlik önlemlerini sağlamak için hazırlanan mevzuat ise esas olarak işe bağlı riskleri yok etmeyi hedeflemektedir. Oysa sadece işlerin risklerinden yola çıkarak yapılan değerlendirmeler yeterli değildir. İşçilerin biyolojik cinsiyeti ve toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle ortaya çıkabilecek riskler de dikkate alınmalıdır.”

YÜZDE 40’I TANILI HASTALIĞA SAHİP

BİSAM’ın çoğunluğu mavi yakalı bin 374 işçinin katılımıyla yaptığı araştırmaya göre kadın işçilerin yüzde 40’ı tanılı bir hastalığının olduğunu söyledi. Erkeklerde bu oran yüzde 30. Kadın işçiler içinde yüzde 26’lık bir oranla en yaygın olarak kas ve iskelet hastalıklarıyla ilgili doktor tanısı kondu.

Araştırma sonucunda kadınların yaşadığı ikinci önemli hastalığın ise nörolojik hastalıklar olduğu ortaya çıktı. Kadınların yüzde 10,9’una nörlojik hastalıklarla ilgili tanı kondu. Bu oran erkeklerde 3,9.

Kadınlarda meslek hastalığı da daha fazla görüldü. Kadın işçilerin yüzde 4,4’üne meslek hastalığı tanısı kondu. Erkek işçilerin 3,6’sına meslek hastalığı tanısı kondu. Araştırma kapsamındaki kadın işçilerin yüzde 14,4’üne bir hekim tarafından herhangi bir hastalığının mesleki ya da yaptığı işe bağlı olduğu söylendi. Bu oran erkeklerde de çok değişiklik göstermeyerek yüzde 15,9 oranında kaldı.

kadin-sagliksiz-kosula-mahkum-849254-1.

KADINLAR MONTAJ VE TRAFO İŞİNDE

Araştırmaya göre kadınların kullandığı koruyucu donanımlar da yaptıkları işlerin niteliğine göre değişiklik gösterdi. Buna göre kadınlarda en çok kullanılan koruyucu donanım eldiven oldu. Bunu yüzde 87 ile iş tulumu, yüzde 56,4 ile gözlük takip etti. Gaz maskesi ve baret ise en az kullanılan koruyucu donanım oldu.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ BAZ ALINMALI

Araştırmada kadınların taleplerine de yer verildi. Bu taleplerden bazıları şu şekilde:

► Ev içi işler, çocuk ve yaşlı bakımları kadınların üzerinden alınmalı, kreş ve yaşlı bakım evleri yaygınlaştırılmalı,
► Kadınlar için düzenli, güvenceli istihdam sağlanmalı,
► Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, cinsiyetçi istihdama ve işyerlerinde cinsiyetçi iş bölümüne son verilmeli,
► Sendikalar çalışma alanlarına yönelik politikalarını oluşturulurken ve hayata geçirirken toplumsal cinsiyet eşitliğini referans almalı.