SenaristBir tarafından hazırlanan ‘Senaristlerden Mesleki Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu’na göre kadın senaristlerin yüzde 73'ü kadın olmasından dolayı duygusal, tepkisel, histerik, fazla titiz, ayrıntıcı olmakla etiketlendiğini ifade etti.

Kadın senaristler ayrımcılıkla boğuşuyor

HABER MERKEZİ

Kadına yönelik şiddet ile ayrımcılık pek çok alanda olduğu gibi medya ve televizyon sektöründe de yaşanıyor. Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SenaristBir) tarafından hazırlanan ‘Senaristlerden Mesleki Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu’ yayımlandı.

Raporda yer alan anket cinsiyet ayrımcılığını bir kez daha gözler önüne seriyor. 101 senarist kadının katıldığı ankete göre kadın senaristlerin yüzde 64’ü çalışma ortamında cinsiyet ayrımcılığına uğradığını düşünüyor. Ankette öne çıkan cevaplar şu şekilde:

►İçerik üretiminde herhangi bir görüşünün kadın olması nedeniyle etkisizleştirilmeye, duygusal alana itilmeye, küçümsenmeye çalışıldığını hisseden kadın senarist oranı: Yüzde 70

►Ekip çalışmalarında herkesin fikrini eşit olarak ifade edemediğini düşünen katılımcıların oranı: Yüzde 62.

►Ekipte senaryo metni oluşturulurken kadın bakış açısını eril bakış açısının bir ürünü olan gerekçelerle reddedildiğini düşünen katılımcıların oranı: Yüzde 64.

►Kadın olmasından dolayı duygusal, tepkisel, histerik, fazla titiz, ayrıntıcı olmakla etiketlendiğini ifade eden katılımcıların oranı: Yüzde 73.