Genel Seçimlerin sonuçlarına göre 28’inci Dönem Meclisi’nde 121 kadın yer aldı. Öte yandan kadın düşmanı ve gerici HÜDAPAR’dan 4 erkek, Yeniden Refah Partisi’nden de 5 erkek milletvekili seçildi.

Kadın temsiliyeti yine azınlıkta

Haber Merkezi

14 Mayıs 2023 Genel Seçim sonuçlarına göre 28. Dönem Meclisi’ne 120 kadın, 480 erkek milletvekili girdi. Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Kilis, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Niğde, Ordu, Sinop, Tokat, Uşak, Rize, Yozgat, Zonguldak’tan hiçbir kadın aday Meclis’e giremedi. Giresun tarihinde ise ilk kez bir kadın seçildi, Elvan Işık Gezmiş, CHP’den Meclis’e girdi. 

KADIN DÜŞMANI SAYISI ARTTI

14 Mayıs seçimleri öncesi kadın karşıtı söylemleriyle bilinen HÜDA-PAR’dan üç isim de resmi olmayan sonuçlara göre meclise girdi. AKP’nin İstanbul 3’üncü Bölge’de 4’üncü sıradan aday gösterdiği HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu milletvekili seçildi. Partiden Meclis’e giren diğer isimler ise AKP’nin Antep’te 6. sıradan aday gösterdiği HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir ve Mersin’de 4. sıradan aday gösterdiği HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç oldu. Ayrıca yurt dışında yaşayan seçmenler, AKP’ye verdikleri oylarla Meclisten bir kadın vekil eksiltti, yerine HÜDA PAR’lı Serkan Ramanlı’yı soktu. İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkan Yeniden Refah Partisi’nden de erkek vekiller Meclis’e girmeye hak kazandı. Fatih Erbakan’ın da aralarında olduğu beş erkek Meclis’e girdi. Partisindeki eşitlikçi olmayan yaklaşımları eleştiren ve bu konuda açıklama yapan Özlem Zengin de AKP’nin İstanbul milletvekili olarak Meclis’te yer aldı. Homofobik ve transfobik saldırıları ile tanınan Fatma Aliye Kavaf Denizli’den Meclis’e girdi. Öte yandan YSP’nin Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk ve Antep YSP Milletvekili Sevda Karaca da Meclis’e girdi. Yeşil Sol Parti’nin Diyarbakır Milletvekili ve Rosa Kadın Derneği’nden Adalet Kaya, YSP’nin Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, İstanbul Milletvekili Çiğdem Kılıçgün Uçar da eşitlik karşıtlarına karşı Meclis’te yer aldı. TİP’ten Sera Kadıgil de bir kez daha Meclis’e seçildi.