Erdoğan’ın 2019’da G20 Zirvesi için Japonya'ya yaptığı ziyarette “Ülkemde de bunun adımını atacağız” diyerek işaret ettiği kadın üniversiteleri için harekete geçildi. Türkiye’nin ilk kadın üniversitesinin ayrıntıları belli oldu

'Kadın Üniversitesi' için ilk detaylar belli oldu

Türkiye’de kurulacak kadın üniversitesi için ilk adım atıldı.

Independent Türkçe'den Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, Bahçeşehir Üniversitesi öncülüğündeki isimlerle şekillenecek üniversite için “Kadın Üniversitesi ve Eğitim Vakfı” kuruldu. Listede, Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş da yer aldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’da G20 Liderler Zirvesi için Japonya'ya yaptığı ziyarette “Ülkemde de bunun adımını atacağız”diyerek işaret ettiği kadın üniversiteleri için harekete geçildi.

Vakfın kuruluşu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bildirildi. Erdoğan’ın incelenmesini istediği Japonya’nın Mukogawa Kadın Üniversitesi ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin 10 yıllık işbirliği de dikkat çekti.

Kurucu Bahçeşehir Üniversitesi ve Bahçeşehir Koleji

Vakfın kurucuları olarak“vakfedenler” listesinde Bahçeşehir Koleji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Washington DC Rektörü ve Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Üyesi Sinem Vatanartıran ile Bahçeşehir Üniversitesi Akademik Yönetim Kurulu Üyesi olan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Murat Dündar yer aldı.

İlk kadın eğitim bakanı yönetimde

Vakfın yönetim kurulu listesinde Vatanartıran ve Dündar’ın yanı sıra yine Bahçeşehir Üniversitesi ve siyasetten isimler var.

Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in kızı Begüm Yücel Çabakçor, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi ve Bahçeşehir Koleji Spor Kulübü Başkanı Ömer Yücel, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Amerika Operasyonları CEO’su olarak bir dönem görev alan Ahmet Köse ve Muhittin Karahüseyin de yeni vakfın yönetim kurulu olarak belirlendi.

“Kadın Üniversitesi ve Eğitim Vakfı”nın merkezi Hatay olacak

Kadın üniversitesi için kurulan vakfın merkezi ise Hatay olarak seçildi. İskenderun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 25 Kasım 2019 tarihli kararı, 13 Aralık 2019’da kesinleşti.

Vakfın ilk mal varlığı da 70 bin TL olarak belirtildi. Kuruluşa ilişkin karar, mahkemece kesinleştirilmesinin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Resmi Gazete’de yayımlandı.

'Amaç eğitim ve sağlık faaliyeti'

Vakfın amacı, “Yurt içinde ve yurtdışında özellikle eğitim ve sağlık alanlarında faaliyetlerde bulunmak, eğitim, bilim, teknoloji, sosyal, kültür ve sağlık alanlarında hizmette bulunmak için çalışmalar yapmak, gençlerin ve her yaş grubundan insanların eğitim ve sağlık imkanlarından yararlanmasını sağlamak” olarak ifade edildi.

Vakfın sona ermesi durumunda ise mal varlığının Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı’na devredileceği vurgulandı.

İlk işareti Erdoğan verdi

Kadın üniversitesi tartışması, Türkiye’nin gündemine ilk olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Japonya Mukogawa Kadın Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmesi töreni ile girdi.

Erdoğan, 27 Haziran 2019’daki törende, Japonya’daki 800 üniversiteden 80’inin kadın üniversitesi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Bu üniversiteyi inceleyeceğim. Bunun yanında toplam 80 kadın üniversitesini, şu anda büyükelçime de görev veriyorum, incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız."

YÖK Başkanı Yekta Saraç’a talimat

Erdoğan, Türkiye’ye dönüşünün ardından da 3 Temmuz 2019’da Ankara’da 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde YÖK Başkanı Yekta Saraç’a talimat vererek şöyle seslendi:

"Sadece kızlardan oluşan üniversite. Bu üniversite şahsıma fahri doktora verdi. Kreşten alıp ilk-orta-lise-üniversite olmak üzere farklı bir yapıyı oluşturmuş durumdalar. Bu alanda atılan adımın bizler için önem arz ettiğini şu anda YÖK başkanına hatırlatıyorum. Çalışmanı buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye’de benzer bir adımı atmalı."

Kadın Üniversitesi 11. Kalkınma Planı’nda

Kadın üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’da da yer aldı.

8 Temmuz 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından TBMM’ye sunulan kalkınma planında, “Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır” ifadeleri yer aldı.

Mukogawa Kadın Üniversitesi ile 10 yıllık arka plan

Erdoğan’ın incelenmesini istediği ve kendisine fahri doktora unvanı veren Mukogawa Kadın Üniversitesi ile Türkiye’de kadın üniversitesi için ilk adımı atan Bahçeşehir Üniversitesi arasındaki 10 yılı aşan işbirliği de dikkat çekti.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet başkanı Enver Yücel ve beraberindeki heyetin Aralık 2008’de Japonya’ya gerçekleştirdiği inceleme gezisinde, Bahçeşehir Üniversitesi ve Mukogawa Üniversitesi arasında “İpekyolu Üniversiteler Birliği”nin kurulması için anlaşmaya varıldı.

Mukogawa Kadın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Okawara Ryo ve Rektör Naosuke Itoigawa'nın katıldığı anlaşma seremonisinin ardından ayrıca iki üniversite arasında öğrenci değişim programı da başlatıldı.