Y.O.’yu pompalı tüfekle vurarak gözünü kaybetmesine neden olan ve “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçuyla yargılanan Ömer Ayvaz'ın yargılandığı dava Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya gazetecilerin ve yetkili avukatların alınmaması üzerine gerginlik çıktı. Duruşma 15 Aralık Çarşamba gününe ertelendi.

Kadına şiddet davasında avukatlar salona alınmadı

BirGün/ANKARA

Ayıldığı kadını öldürmekle tehdit eden ve “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçuyla yargılanan Ömer Faruk Ayvaz'ın yargılandığı dava Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya gazetecilerin ve yetkili avukatların alınmaması üzerine gerginlik çıktı.

Yetki belgesi olan ve içeri alınmayan avukatların itirazı sonucunda mahkeme heyeti esasa geçilmeden duruşma salonunu terk etti. Duruşma salonu önünde bulunan Ömer Faruk Ayvaz'ın ağabeyi gazetecileri tehdit ederek hakarette bulundu.

Mahkeme heyetinin tekrardan duruşma salonuna gelmesinin ardından avukatlar reddi hakim taleplerini iletti. Mahkeme Başkanı, avukatların taleplerini zapta geçmedi. Sanığın avukatı Şevketcan Özbay, kadın bir avukata, "Çantayı kafana yiyeceksin en sonunda" dedi. Dava saat 14.00'a ertelendi.

Sanığın avukatı Şevket Can Özbay’ın aynı zamanda Mehmet Ali Ağca ve Alaattin Çakıcı’nın da avukatlığını yaptığı öğrenildi.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Saat 14.40’ta başlayan duruşmaya sanık tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlandı. Duruşmaya 30’a yakın avukat katılırken ayrıca Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi ve Kadın Hakları Merkezi duruşmaya gözlemci olarak katıldı. Söz alan müşteki avukatı Arzu Kurt, sabah yaşanan olaylar nedeniyle hakimin tarafsızlığını kaybettiğini söyleyerek reddi hakim talebinde bulundu. Kurt, sanık avukatı Şevket Can Özbay’ın müşteki avukatlarına karışı söylediği “Koronavirüs gibisiniz, bize bulaştığınız gibi şimdi de mahkemeye bulaştınız. Allah belanızı versin, kafana çantayı yersin” beyanlarının zapta geçirilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, reddi hakim talebini geri çevirdikten sonra duruşma devam etti. Müşteki avukatlarından Kübra Ekmen söz alarak, Yargıtay'ın cezayı alt sınıra yaklaştırma görüşüne katılmadıklarını, sanığın eylemleri düşünüldüğünde cezasının üst sınırdan verilmesi gerektiğini ifade etti. Avukat Nilay Nayman ise haksız tahrik indirimi yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Haksız tahrik indirimi hiç yapılmamalıdır” dedi. Savunmalardan sonra savcı mütalaası açıklandı. Savcı, “Yargıtay'ın asgari oranda haksız tahrik indirimi yapması yönündeki kararına katılıyoruz. Bozma ilamına uyulsun” diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Sanık avukatı Şevket Can Özbay ise bozma ilamına tahrik yönünden direnilsin derken cezanın alt sınıra yaklaştırılması yönündeki karara uyulmasını istedi. Mahkeme heyeti Yargıtay kararına uyulmasına oy birliği ile karar verdikten sonra sanığın tutukluğunun devam etmesine ve duruşmanın 15 Aralık Çarşamba günü 12:30’a ertelenmesine karar verdi.