AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Rize ziyaretine ilişkin söylediği "Daha neler olacak, neler. Bunlar iyi günler" ifadeleri TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu toplantısında tartışmaya neden oldu. Muhalefet partilerinin üyeleri bu sözleri "Kadına yönelik şiddet" olarak nitelendirdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki gösterdi. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Bundan sonra Sayın Akşener’in başına herhangi bir şey gelirse onun sorumlusu da Sayın Cumhurbaşkanı en başta olacaktır" dedi.

Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'nda 'daha neler olacak' tartışması

“Kadına Yönelik Şiddetin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında dün toplandı. Toplantıda, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan dinlendi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Rize ziyaretine ilişkin, "Daha neler olacak, neler. Bunlar iyi günler" açıklamasına muhalefet partilerinin kadın milletvekillerinden sert tepki geldi.

ANKA'nın haberine göre CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, “Eğer bu Komisyon bir şey yapacaksa önce iktidar partisinin Genel Başkanı, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, aklayan, kutsayan sözlerinden ötürü kınanmalıdır, bu ifadeler reddedilmelidir. Bu, şiddet değildir de nedir, teşvik etmek değildir de nedir arkadaşlar? Biz ne için burada toplanıyoruz” dedi.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öcal, “Herkes üslubunu bilecek ama” diye çıkışınca kısa süreli gerginlik çıktı.

"CUMHURBAŞKANI BUNU SÖYLERSE HİÇ BİR KADININ CAN GÜVENLİĞİ OLMAZ"

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, “AK Parti Genel Başkanı’nın, siyaseti âdeta magma seviyesine kadar indirdiği bir konuşmayı kınayarak başlamak istiyorum. Bu ülkede bir kadın Genel Başkana ‘Daha iyi günler, daha neler göreceksiniz’ diyerek yaşanan bu olayı sahiplenmesi aslında yaşanan saldırının arkasında kimin olduğunun da çok açık bir şekilde itirafıdır. Ve bu söylemden sonra, bir Cumhurbaşkanının bu ifadeyi kullandığı bir ülkede artık hiçbir kadının can güvenliğinin olmadığının da resmî bir ispatının olduğunu da ifade etmek istiyorum” dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Meral Akşener'e yönelik sözler taciz ve erkek şiddetidir. Ve şunu zannetmeyin arkadaşlar: Kadına yönelik şiddete karşı olmamız için aynı görüşte olmamız gerekmiyor kimseyle. Biz Özlem Zengin’e de Sümeyye Erdoğan'a da gösterilen cinsiyetçi saldırılarda aynı tepkileri gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz; sizlere de tavsiye ederim” diye konuştu.

"AKŞENER'İN BAŞINA BİR ŞEY GELİRSE SORUMLUSU CUMHURBAŞKANI OLUR"

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Sayın Akşener’e yapılan, sözlü olarak yapılan, cinsiyeti üzerinden yapılan bu saldırıyı, her kim tarafından yapılmış olursa olsun ama özellikle bir ülkenin Cumhurbaşkanı tarafından yapılmış olmasını şiddetle kınıyorum ve zannediyorum, bundan sonra Sayın Akşener’in başına herhangi bir şey gelirse onun sorumlusu da Sayın Cumhurbaşkanı en başta olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, “Bugün ülkeyi yöneten partili Cumhurbaşkanı, bir kadın genel başkana ‘Gelin hanıma çok ileri gitmeden ders verdi Rizeliler. Bu da Rizelinin adabını gösterir. İkizdere yetmedi, Çayeli’ne gitti. Orada da gereğini yaptılar. Bu daha bir, daha neler neler olacak?’ Yahu, bu nasıl bir dildir! Bu ülkeyi yöneten, yönettiğini söyleyen Sayın Erdoğan’ın şiddet dilini, daha yeni değil her zaman bu şiddet dilini kullanıyor, bir kadın genel başkana bu şekilde hitabını şiddetle kınıyorum ve kayıtlara geçmesi için bu konuyu bir daha gündeme getiriyorum ve ayıplıyorum. Böyle bir ülkede, şiddet konusunu görüştüğümüz ve şiddetin her türüne karşı olduğumuzun söylendiği bir ülkede, bu ülkeyi yönetenlerin dilinin ne hâle geldiği, böyle bir dile sahip olan yöneticilerin olduğu bir ülkede hem insanlara şiddetin hem de tabii ki kadınlara şiddetin giderek artacağı ortadadır” diye konuştu.