Son dört ayda mağdur kadın sayısı artarken koruma tedbiri verilenlerin sayısı düştü. Temmuzda 4 bin 415 kadından yalnızca ikisi koruma evine gönderildi. Jandarma verilerine göre son dört ayda suç oranlarında da ciddi artış yaşandı.

Kadına şiddette devlet seyirci

İSMAİL ARI

Suç mağduru olan çocuk ve kadın sayısı sürekli artıyor. Jandarma Genel Komutanlığı’nın verilerine göre, nisan ayında bin 971 çocuğun suç mağduru olurken Temmuz’da bu sayı 3 bin 143 çocuk suç mağduru oldu. Dört ay önce 863 olan suça sürüklenen çocuk sayısı da Temmuz ayında bin 346’ya çıktı. Jandarma Genel Komutanlığı’nın veri açıklamaya başladığı Nisan ayında işlem yapılan 3 bin 172 mağdur kadından 717’si hakkında koruma kararı alınırken Temmuz ayında 4 bin 415 mağdur kadından yalnızca 233’ü hakkında koruma kararı verildi, konukevine gönderilen kadın sayısı da 20’den ikiye düştü.

Ankara Kadın Platformu Üyesi Avukat İlke Işık açıklanan verileri BirGün’e şöyle değerlendirdi: “Rakamlar yaşadığımız tabloyu gösteriyor, kadına yönelik şiddetin tablosu. Her ay mağdur kadın sayısı artıyor. Mağdur kadın sayısı arttıkça korunan ve korumaevine yerleştirilen kadın sayısı artmalı ancak verilere göre düşüş var. Mağduriyet artarken korunan kadın sayısı azalıyor. Bu nedenle kadına yönelik şiddet ve mağduriyet artıyor. Sorunlara ilişkin çözüm üretmezseniz, şiddet gören kadınlara yönelik bir adım atmazsanız rakamlar artmaya devam edecektir. Kadınlar çok ciddi sorunlar yaşadığı halde yardım alamayacağını düşündüğü için jandarma ve polise gitmiyor. Bu rakamlar sadece jandarmanın görev alanından. Aslında küçük bir rakam diyebiliriz çünkü emniyete başvuran kadın sayısı da artıyor.”