TBMM Kadına Şiddetin Nedenlerini Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporu değerlendiren CHP’li Taşcıer, "Raporu Türkiye’yi hiç bilmeyen biri okusa, hazırlayanların 20 yıldır bu ülkeyi yönettiğine inanmaz” dedi.

Kadına şiddette göstermelik rapor

BirGün ANKARA

AKP ve MHP’li üyelerin anti demokratik yönetimi, muhalefetin önerilerini dikkate almaması ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptali gerekçesiyle TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Nedenlerinin Araştırılması Komisyonu’ndan çekilen muhalefet milletvekilleri, komisyonun kaleme aldığı rapora yönelik değerlendirmelerinde, raporun samimiyetsizliğine dikkati çekiyor. Son olarak BirGün’e konuşan komisyonun eski üyesi, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, raporun göstermelik çok sayıda tespitle dolu olduğunu, AKP’nin sanki ülkeyi 20 yıldır kendisi yönetmiyormuş gibi bir rapor hazırladığını ifade etti.


CHP olarak kadına yönelik şiddetle ilgili Meclis’te bir komisyon kurulması için defalarca önerge verdiklerini, kurulan komisyonun ise kendi taleplerini karşılamaktan çok uzak olduğunu dile getiren Taşcıer, “Komisyon kurulduktan kısa bir süre sonra, AKP Genel Başkanı’nın bir gece yarısı hukuksuz şekilde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alması, bu komisyonun işleviyle ilgili çok ama çok ciddi soru işaretleri oluşturdu” dedi.

HAKLI ÇIKTIK

“Komisyon sürecinde yaşananlar da maalesef endişelerimizi haklı çıkardı” diyen Taşcıer, “Israrlı bir şekilde, müzakere ortamının oluşmaması için çaba sarf edildi. Konuşma sürelerimiz kısıtlandı, gelen Bakanlara sorduğumuz sorulara cevap alamadık. Bunlar AKP’nin komisyonlardaki olağan uygulamaları olarak görülebilir ancak komisyonda yapılan sunumlar, bardağı taşıran son damla oldu. Bu komisyonda maalesef çok eşlilik ve 15 yaşında çocukların evlenmesi savunuldu. Çocukları koruyan Lanzorette Sözleşmesi tartışmaya açıldı. İnsan Hakları Kurumu’nun başında olan kişi gelip evrensel temel insan haklarından rahatsız olduğunu ifade etti” dedi.

AKP ve MHP milletvekilleri tarafından kaleme alınan komisyon raporunu da değerlendiren Taşcıer, şunları söyledi:

“Raporun olumlu olduğunu söylemekle beraber, samimiyetsiz bulduğumu da ifade etmek durumundayım. Bu raporu Türkiye’yi hiç bilmeyen biri okusa, raporu hazırlayanların 20 yıldır hali hazırda bu ülkeyi yönettiğine inanmakta zorlanır. Raporda bizim de hep söylediğimiz, sorunun bir zihniyet sorunu olduğuna dair ifadeler var. Evet doğru, kadına yönelik şiddet, kadınları ikinci sınıf insan sayan, kadınla erkeği eşit görmeyen bir zihniyetten besleniyor. Ama bu zihniyet öyle çok uzak diyarlardan yükselen bir karanlık değil. ‘O kadın, kız mıdır kadın mıdır?’ diyen AKP Genel Başkanıydı. ‘Kadın herkesin içinde kahkaha atmayacak, iffetli olacak’ diyen AKP’li Başbakan Yardımcısıydı. Kadınlar iş aradığı için işsizlik artıyor diyen, Kadın evinin süsüdür diyen, iş aradığını söyleyen bir kadına, Evdeki işler yetmiyor mu diyen de AKP’li bakanlardı. Yani kadını erkekle eşit görmeyen zihniyeti çok uzakta aramaya gerek yok. İşte bu yüzden bu raporda yer alan öneriler bize samimiyetsiz geliyor.”