Kadınlar "Erkek Şiddeti ve Kadın Cinayetlerini Önlemek" üzere bu yıl 17'ncisi düzenlenen Kadın Sığınakları ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayı için Diyarbakır'da buluştu

Kadına yönelik şiddet AKP döneminde katliamına dönüştü

Kadınlar "Erkek Şiddeti ve Kadın Cinayetlerini Önlemek" üzere bu yıl 17'ncisi düzenlenen Kadın Sığınakları ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayı için Diyarbakır'da buluştu. Türkiye'deki bir çok kadın hareketinin ve feminist çevrelerin katılımı ile her yıl farklı bir ilde düzenlenen 'Kadın Sığınakları ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayı'nın açılış konuşmasını yapan Ceren Kadın Merkezi çalışanı Laleş Ceylan, sistematik bir şekilde süren kadın katliamları ve kadına yönelik her türlü şiddetin, erkek-devlet ortaklığıyla artmakta olduğun belirtti.

Ceylan, "Gerek devlet politikaları, gerek toplumsal yapının erkek egemen mekanizmaları, kadına yönelik saldırgan tutum ve davranışları tetiklemektedir. Erkek şiddeti, AKP hükümeti döneminde katlanarak kadın katliamına dönüştü. Aile Bakanlığı, kadınları güçlendirmek yerine aileyi korumaya yönelik politikaları hayata geçirerek ve bunun kurumlarını inşa ederek, kadına yönelik şiddeti önlemek bir yana şiddeti meşrulaştıran bir kurum haline geldi. Devletin kadına yönelik şiddetle mücadelede temel kurumu olan ŞÖNİM'ler (Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi), kadınları güçlendirmek yerine şiddet gördükleri ailelerde yaşamaya devam etmelerini teşvik ediyor" dedi.

Kurultaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın yanı sıra DÖKH aktivistleri, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Uçan Süpürge, Gök Kuşağı, İştar Kadın Merkezi gibi 18 farklı sosyalist, feminist örgütlerden yaklaşık 200 kadın aktivist katıldı.